dinsdag 4 oktober 2016

vandaag werelddierendag

Niet alleen de kat of cavia krijgt vandaag een voorkeursbehandeling. Meer dan vijftig Nederlandse bedrijven vragen hun medewerkers op Werelddierendag om hun kroket of hamburger te laten staan, om zo iets te doen voor de koeien en varkens die normaal gesproken tussen de broodjes in de kantine belanden.
Dat doen de bedrijven overigens niet helemaal uit eigen beweging. De actie is een initiatief van Wakker Dier, dat 4 oktober heeft omgedoopt tot EetGeenDierenDag. Daarmee sporen ze naar eigen zeggen mensen aan om 'niet alleen hun huisdier extra te vertroetelen, maar ook de dieren in de veehouderij te sparen door ze niet te eten'. Dit jaar is de zesde editie.

Aangepast menu
Onder meer Motivaction, de Rabobank, Korrelatie en de Erasmus universiteit doen mee aan EetGeenDierenDag. "Normaal gaat er dagelijks zo'n 25 kilo vlees doorheen voor de warme maaltijden en 20 kilo in broodbeleg, soep en salades", zegt woordvoerder Sandra van Beek van de Erasmus universiteit. "Maar vandaag is er een aangepast menu. Alle vlees- en visvarianten zijn vervangen door vegetarische gerechten, zoals broodjes humus met gegrilde pistachenoten, rucolasoep en Thaise curry met sojareepjes."

Bij biologische snackbar Natuurlijk Smullen in Amsterdam wordt een beetje vals gespeeld. De vleesverkoop gaat gewoon door, maar klanten die vegetarisch bestellen krijgen daar vandaag gratis friet bij. Een tegenstrijdig signaal? Nee hoor, vindt eigenares Helen Gul, die zelf al 'honderd keer geprobeerd heeft om vegetariƫr te worden'. "Ik stimuleer graag dat mensen vegetarisch eten, maar ik ga ze niet verbieden om een hamburger te bestellen."
bon; artikel Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten