zaterdag 6 januari 2018

Nieuw inzicht: Maltezer tempels gericht op Sirius en de oudste uit 10e millennium


Kreta wordt wel gezien als de bakermat van de Europese cultuur. Maar volgens archeologe Lenie Reedijk bouwden de inwoners van Malta al tempels lang voordat de eerste bewoners van Kreta zich op hun eiland vestigden. Kreta kent mogelijk al een eigen cultuur in het tiende millennium i.p.v. wat de officiële wetenschap 5000 v. Chr. vaststelt.

De nieuwe these is dat de Maltezer tempels niet opgericht zijn ter ere van de godin van de vruchtbaarheid, zoals de officiële theorie luidt, maar dat ze gericht waren op punten aan de horizon waar Sirius, de helderste ster opkwam of onderging. Omdat die punten, door de beweging van de aardas, langzaam naar het oosten, respectievelijk naar het westen verplaatsten werden steeds nieuwe tempels gebouwd, wat de eigenlijke reden is van het grote aantal.
En de tempels zijn op  zuidzuidwesten dan wel zuidzuidoosten oriëntatie gericht

Barthel is sinds 1988 werkzaam aan het Kapteyn Instituut van de universiteit Groningen, eerst als seniorenlid van de KNAW, vervolgens als universitair (hoofd)docent en sinds 2004 als hoogleraar. Van 2006 tot 2011 was hij adjunct-directeur en directeur van onderwijs van het Kapteyn Instituut. Sinds 2017 is hij daar directeur van de pre-universiteitakademie.

Sirius verschuivingen aan horizon
De berekeningen van de astronomische gegevens wanneer Sirius aan de hemel verscheen en waar,  werden door van de Groningse hoogleraar sterrenkunde Peter Barthel gedaan.
Rond 9600 voor Christus kwam Sirius weer boven de horizon wat vijfduizend jaar niet was waargenomen.  De deskundige is uitgegaan van het gegeven dat ze de ster boven de horizon zagen als hij twee graden boven de horizon stond, terwijl de zon vijf graden eronder was. Dat was in 9200 voor Christus. Toen kwam hij in het zuiden op, maar elke 72 jaar schoof het punt van opkomst een graad naar het oosten. Het boogje dat Sirius in een nacht aan de hemel beschreef, werd zo steeds breder
De oudste tempel is nu gedateerd op 9150 voor christus.

Dat is de reden dat er zoveel tempels zijn gebouwd door de opschuiving van de opkomst naar het westen en moesten de Maltezer telkens een nieuwe tempel bouwen met een iets andere oriëntatie.


Oude paradigma  in een  nieuwe oudere?
De befaamde Britse archeoloog Arthur Evans, beweerde dat de geschiedenis van het eiland niet eerder dan 5000 voor Christus begon. De officiële datering is gebaseerd op de koolstof datering van de tempel van Skorba in 1960; 4800 v. Chr. Maar bij die meting kwam ook een verworpen datering van 8000 v. Chr. aldus Lenie..
De archeologie is 'dyharding' bij eerdere vaststellingen en het wordt tijd dat archeo astronomie meer wordt geïncorporeerd in hun koolstof vasthoudende wetenschap.

Verder onderzoek
Het vangen van het opkomende Sirius sterrenlicht is geomantisch een bekend fenomeen maar dat werd op het bepaald aardepunt gedaan om een bepaalde bevruchting te bewerken. Dat moet volgens mij nog nader onderzocht worden!

Lenie Reedijk, Sirius – the Star of the Maltese Temples, MaletBooks 2018.
Binnenkort in het Nederlands “Bouwen in het spoor van Sirius”. 
Born in the Netherlands, Lenie Reedijk is a juridical translator by profession. She studied English at the University of Utrecht and German language and literature in Amsterdam and Berlin. In 1989 she participated, as a translator, in a book project on Maltese literature, Literatur aus Malta (Berlin 1989), which brought her to the islands the following year. She lived in Malta from 1990 to 1996, working as an interpreter, during which period her interest in the ancient temple ruins of Malta was awakened.


Lenie Reedijk is the author of Archaeological Walks on Gozo (Malta 2009). She has given talks and seminars on the vast topic of Malta’s megalithic temple culture, both in the Netherlands and in Germany. She has conducted tours especially designed to see all the accessible ancient sites. The questions from her audience and participants enticed her to try and solve the most pressing of these. The present book is the result of this quest, rounding off a period of research lasting well over a decade.


Bron; o.a. Trouw van vandaag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten