woensdag 2 april 2025

Documentaire over Rudolf Steiner zijn leven: een aanrader

Op Arte in Duitsland was een zeer goede documentaire over Rudolf Steiner. Zelfs voor Steinerianen zat daar waar nieuws in: zijn sterven.. De film is razent populair en is nu op youtube te zien.

zie: https://www.youtube.com/watch?v=sPTEJkZ6Ct4



167,747 views Mar 27, 2025 #rudolfsteiner #anthropologie #gift

dinsdag 1 april 2025

Historicus Christine Rosen: ‘Authentieke ervaringen zullen uitsterven’extinction of experience’ in het tijdperk van de urbane heremiet’

 


essentiele Vragen te stellen aan jezelf en je medemens

 


en weer een religieus handel monster project van monumentaliseren: dat deden alle materialistische religies !

 

De goeroe wenste een toren van 57 meter in natuurgebied, en dus komt-ie er, menen althans zijn volgelingen

Meru-directeur Caspar Jung toont een maquette van de nieuwe 57 meter hoge toren. Op de achtergrond het huis waar Maharishi Mahesh Yogi heeft gewoond.
Meru-directeur Caspar Jung toont een maquette van de nieuwe 57 meter hoge toren. Op de achtergrond het huis waar Maharishi Mahesh Yogi heeft gewoond.Roger Dohmen
Ruim veertig jaar verblijven de volgelingen van de Indiase goeroe Maharishi al in het Limburgse Vlodrop. Ze mediteren én bouwen er, midden in een natuurgebied. Zo is er die langgekoesterde wens van een toren van 57 meter. Maar die stuit op weerstand.
“En hier komt de toren”, zegt Caspar Jung enthousiast. De algemeen directeur van de Maharishi European Research University (Meru) geeft een rondleiding op de campus in Vlodrop, een groot terrein midden in Nationaal Park De Meinweg.
Hij is opgelucht dat de voorzieningenrechter vorige maand groen licht heeft gegeven voor de bouw. De vergunning was eerder al verleend, maar de lokale heemkundevereniging Roerstreek stapte naar de voorzieningenrechter om de bouw tegen te houden. Inzet: Meru zou ook een natuurvergunning moeten hebben om in een Natura 2000-gebied te mogen bouwen. De rechter oordeelde anders, en zo staat het licht toch weer op groen.
Jung is er blij mee. Aan tegenwerking is hij gewend. Met het plan om het klooster uit 1909 te slopen dat er oorspronkelijk stond, begon in 1997 een achttien jaar lang juridisch gevecht met lokale belangenverenigingen. Inmiddels staan er op die plek witte gebouwen en houten panden in Indiase stijl en wonen er tweehonderd mensen.

Nieuwbouw in een natuurgebied

Ook het idee om een meditatiecentrum voor vrouwen te bouwen, is al jaren een hoofdpijndossier met bezwaarmakers. De argumenten zijn steeds, eigenlijk sinds Meru ruim veertig jaar geleden naar Vlodrop kwam: nieuwbouw hoort niet thuis in een natuurgebied, laat staan de drukte die zal ontstaan door meer bezoekers.Argumenten die ook tegen de komst van de toren worden gebruikt. The Tower of Invincibility moet 57 meter hoog worden, met op de top een planetarium. En op elke van de twaalf verdiepingen ruimte voor de kennis van de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi, laagdrempelig gepresenteerd.
De hoogte van 57 meter komt voort uit twaalf kennisgebieden, van economie tot landbouw, die de Maharishi wilde delen. Net als de spirituele reis die een bezoeker aflegt terwijl hij steeds weer hoger klimt. Jung: “Eigenlijk wilde Maharishi in elk land ter wereld zo’n toren”. In Vlodrop zou de derde toren van de Maharishi verrijzen, in India en Thailand lopen nu ook twee bouwprojecten.

The Beatles

De toren is van groot belang voor de beweging, in de jaren vijftig gestart door Maharishi, de grondlegger van de transcendente meditatie. The Beatles omarmden zijn meditatietechnieken, wereldwijd zijn er miljoenen volgelingen. “De toren is een manier om de buitenwereld te vertellen wie we zijn, wat we doen”, aldus Jung.
Daarnaast was het de uitdrukkelijke wens van de leermeester dat-ie er kwam. Maharishi overleed in 2008, na achttien jaar in Vlodrop te hebben gewoond. “Hij was niet blind, hij snapte dat we misschien wat mysterieus overkomen.”
En ook Jung snapt dat de buitenwereld soms wat huiverig is. “We brengen verandering. Maar als je ons leert kennen, zie je dat we met de goede dingen bezig zijn.” En de toren zou daarbij helpen. De doelgroep is groot: iedereen die geïnteresseerd is, van gezinnen tot bezinningstoeristen.

Toeristiscche trekpleister

De streefdatum voor de opening van de toren was 2028. Of die gehaald wordt? Jung krabt zich achter de oren. “Het zou nog steeds kunnen, maar het wordt krap.”
Want met de uitspraak van de rechtbank vorige maand is het verzet van de lokale heemkundevereniging heus niet verdwenen, volgens voorzitter Jack Geraedts. “Zeker niet”, klinkt het fel. “We kijken naar vervolgstappen.” Of dat een hoger beroep is, wil hij niet zeggen.
De toren hoort simpelweg niet thuis in een natuurgebied, vindt hij. Geraedts: “Meru noemt de toren zelf een toeristische trekpleister. Maar de toegangswegen naar het terrein zijn daar niet op berekend, en dan is er nog de stikstof die het verkeer en de bouw veroorzaken. Dat kan echt niet in een natuurgebied als De Meinweg.”