Nina Elshof beschrijft heel integer en mooi wat speciale krachtplaatsen met haar doet. Samen met Bert Ruitenbeek een pionier bij de aanvang van Gaialogie in Nederland.
sOct 9, 2015
Nina and Jennifer Palmer discuss power places such as the Egyptian Pyramids and how they affect our consciousness.
Get the 'Time is Art' documentary film, + 5 bonus scenes + the original film soundtrack: http://thesyncmovie.com/store
Nina has guided Experience Tours to England, Ireland, Egypt and to various power places and sacred sites in The Netherlands.
Together with geomancer Dick van den Dool and psychologist Bert Ruitenbeek she researched the geomantic genesis of The Hague. Gradually she has specialized in very personal counseling for the home interior using Fung Shui. http://www.ninaelshoffengshui.nl/
Berg in de vorm van hondenkop gaat viraal in China en is heuse toeristentrekpleister
Een berg in China is omgedoopt tot ‘Puppy Mountain’ nadat een ontwerper uit Shanghai de berg fotografeerde en de gelijkenis met een hondenkop opmerkte. Sindsdien is het een sensatie op sociale media en is de plek zelfs een toeristische bestemming geworden.
mooie opgave maar nog beter Nieuws is dat de verlossing al tot stand is gekomen door de Wet van Liefde van de Christus weg door deze onder-aardse Sferen. Het oude verhaal zonder oplossing dendert echter nog door in vele mensen hoofden maar het is ook een illusie. Dit verhaal is het verhaal van een godsdienst en geen spirituele realiteit meer. We kunnen wel wakker wordt van deze oude eqyptische wijsheid. Oud...
Op deze planeet zijn zoveel denkbeelden die ons gevangen houden van wat werkelijk Nu is.
Tweestrijd in Kolhorn: waren het wel ‘nieuwkomers’ die de kerkklok het zwijgen oplegden?
Het dorp Kolhorn met in het midden de Laurenskerk.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De Laurenskerk in Kolhorn klinkt ook ’s nachts weer elk heel en halfuur. Zes maanden was het stil in het Westfriese dorp. Tot ergernis van veel bewoners, die vermoedden dat het klachten van ‘ecologische radijsrukkers uit de stad’ waren die de klok tot zwijgen hadden gebracht.
‘Zachter kan niet’, zegt klokkenmaker Henk Houkes (74) die vijf smalle, steile trappen moest beklimmen om bovenin de toren van de Laurenskerk in Kolhorn te komen. Op elk heel en halfuur slaat de ijzeren hamer daar één of meerdere keren tegen de luidklok. Al honderden jaren.
Tot het afgelopen zomer ineens stil werd in het Westfriese dorp. Zonder bericht vooraf had de gemeente na klachten van omwonenden besloten dat het stil moest zijn tussen 22.00 en 7.00 uur. Verhitte discussies volgden, want waren het echt alleen nieuwkomers die hun beklag hadden gedaan?
Klokkenmaker Henk Houkes.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
‘Het leken wel de Hoekse en Kabeljauwse twisten’, zegt Houkes, die even van Schagen naar Kolhorn had kunnen rijden om de hamer iets losser te spannen, en zo het geluid zachter te zetten. Maar Hollands Kroon, waaronder het duizend inwoners tellende Kolhorn valt, besloot het rigoureuzer aan te pakken: de klok mocht voortaan alleen overdag slaan.‘Toen kwamen mensen die al langer in Kolhorn wonen in opstand, er waren er bij die zeiden niet te kunnen slapen door de stilte.’
Advertentie
Niet alleen in Kolhorn is discussie over de vaak eeuwenoude plaatselijke kerkklok. In onder meer Soest, Zevenhuizen en Middenmeer waren afgelopen jaar enquêtes of handtekeningenacties van liefhebbers van de traditie nodig om een vaak haastig genomen besluit terug te draaien. Meestal bleken een paar klachten genoeg om de kerk tot zwijgen te brengen. Tot grote woede van de buurtbewoners, hen was niets gevraagd.
Nachtelijke galm
In Zevenhuizen en Soest werd ook gewezen naar de ‘nieuwkomers’: die hadden het gedaan. Het geluid hoorde er altijd al bij en als dat je niet zinde moest je maar ergens anders gaan wonen. In Kolhorn zou het volgens een lid van de lokale facebookgroep gaan om ‘ecologische radijsrukkers uit de stad’, maar dat wil buurtbewoner Herman Koopman, die zich de afgelopen maanden hard maakte voor de terugkeer van de nachtelijke galm, met klem ontkrachten. ‘Het werd een hele toestand, omdat oud-Korhorners dachten dat het enkel om nieuwelingen ging, maar er zaten mensen tussen die hier al jaren wonen.’
En Koopman kan het weten. Hij kreeg van de gemeente, die eerlijk toegaf na slechts twee klachten misschien iets te snel te hebben gehandeld, het advies vooral met dorpsgenoten in gesprek te gaan. Als ze tot een eenduidig besluit konden komen, kon de boel weer worden aangezet. In de wijk rond de kerk bezorgde hij bij tweehonderd adressen een enquête, met daarin drie opties: A. De klok blijft ’s nachts stil. B. Terug naar vanouds. En C. Geen mening.
‘Het is de hartslag van het dorp en je eigen leven’, meent Willem Messchaert. ‘Je kunt er best een hekel aan hebben dat ie-om middernacht twaalf keer slaat, maar je brengt ’m niet tot stilstand.’ De voorzitter van het dorpshuis en de Laurenskerk vond een medestander in Fernando Pessoa en hing zijn gedicht O Kerkklok op in de kerk. Wie binnenstapt kan er niet omheen.‘Bij elke slag van jou in mij (..) voel ik verder het verleden, voel ik verlangen dichterbij.’
De klok van brons kon Kolhorn – toen een vissersdorp aan de Zuiderzee, tegenwoordig omringd door polders – in 1792 overnemen van Harlingen, nadat het oorspronkelijke exemplaar een brand niet had overleefd. ‘Een tweedehandsje, dat vroeger ook nog als alarm fungeerde als er iets mis was. Nu hebben we daar mobiele telefoons voor’, zegt Messchaert die ‘pas’ veertien jaar op een steenworp afstand van de kerk woont, maar zich al ontpopte tot redder van het verlieslatende dorpshuis en historicus van het ‘ansjovisdorp’, dat rond 1900 flink verdiende aan het vangen en zouten van de in die tijd populaire vis.
Moderniseringsslag
Hoewel het niet met zekerheid is vast te stellen, lijkt het erop dat een moderniseringsslag alle ellende kan hebben veroorzaakt. De galm werd misschien luider toen Houkes het eeuwenoude uurwerk twee jaar terug omzette van een mechanische naar digitale aandrijving. ‘Maar de klachten begonnen pas een jaar later.’
Klokkenmaker Henk Houkes in de klokkentoren van de Laurenskerk.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Alle zes de torens van Hollands Kroon zijn inmiddels voorzien van zo’n nieuwe aandrijving. Noodzakelijk, omdat er buiten Houkes niemand is die precies weet hoe je dit soort authentieke apparaten moet aansturen. ‘We hebben een probleem met technische beroepen omdat universitair geschoolde politici ooit hebben besloten dat kinderen die met hun handen willen werken naar het vmbo moeten, in plaats van lekker te leren sleutelen.’ Een opvolger is er niet, daarom pleit hij voor de terugkeer van de ambachtsschool.
In Kolhorn slaat de klok inmiddels weer als vanouds, elk heel en halfuur, 24 uur per dag. Van de 122 teruggestuurde enquêtes kozen 92 mensen optie B; 22 inzenders hadden liever gezien dat het ’s nachts stil bleef. De rest had geen mening. Maar, constateert Houkes, je moet nu ook wel bijna naast de toren staan om ’m te kunnen horen, zo zacht.’
Het is niet uitgesloten dat hij binnenkort weer naar boven moet, over een maand of twee vergaderen de bewoners namelijk opnieuw. En hoewel de eerste reacties positief lijken, zijn er ook mensen die vinden dat het weer harder moet. Gelukkig denkt de 74-jarige nog niet aan zijn pensioen. ‘Charles Aznavour zei ooit: als ik stoppen moet ga ik dood. Zo zie ik het ook.’
eerder geplaatst in deze blog donderdag 18 oktober 2018
Positivo Aardeplaneet
"Onze Aarde is één van de mooiste planeten die er bestaan. In het universum wordt ze soms ook wel "God's Etalage" genoemd. De variatie aan landschappen en levensvormen die wij hier hebben, is ongekend in het universum. Er zijn genoeg planeten die bergen, oceanen, woestijnen of jungles hebben, maar niet zo veel die dat allemáál hebben."
"Waar de meeste mensen geen enkel besef van hebben, vooral in het Westen niet, is dat de Aarde zelf ook een levend wezen is. Een hoog ontwikkeld en liefdevol wezen, dat precies weet wat er op, in en rond haar gebeurt. Volgens Matthew Ward, de spirit van een overleden jongen die vanuit de hemel met zijn moeder hier communiceert, is de ziel van Gaia altijd in de vijfde dimensie gebleven . Maar de negativiteit op Aarde leidde ertoe dat haar lichaam in deze cyclus diep in de derde dimensie terecht kwam."
Eeuwenoude Engelse kathedraal zoekt reddende engel: ‘Alleen al de verwarming kost vijf pond per minuut’
De kathedraal van Peterborough.Beeld Carlotta Cardana voor de Volkskrant
De kathedraal van het Engelse Peterborough (uit 1238) dreigt de deuren te moeten sluiten omdat de kosten te hoog worden. Met gebeden en heidense fratsen – popmuziek, een stille disco – proberen de beheerders toeristen te lokken en geld in te zamelen.
is correspondent Groot-Brittannië van de Volkskrant. Hij woont sinds 2003 in Londen.
‘O God, come to our aid.’ Met deze woorden begint Tim Alban Jones, de vicedeken van Peterborough Cathedral, een gezongen avondgebed voor Catharina van Aragon, de eerste vrouw van koning Hendrik VIII. De psalmen en lofliederen van het gemengde koor galmen door de 787 jaar oude kathedraal, waar de koningin in 1536 werd begraven.
Honderd mensen zijn bijeengekomen voor het spirituele hoogtepunt van het Catharina van Aragon-festival. Het is een van de evenementen waarmee het voortbestaan van de kathedraal moet worden veiliggesteld. ‘Schuif morgen aan bij ons 16de-eeuwse banket!’ lacht Alban Jones na de dienst.
Tim Alban Jones: ‘Als er niet voldoende geld komt, moet de kathedraal een paar dagen per week dicht.’Beeld Carlotta Cardana voor de Volkskrant
Begin dit jaar luidde de kathedraal in Peterborough, een stad in Oost-Engeland, de noodklok. Voor Pasen moet er drie ton in Britse ponden – ruim 360 duizend euro – binnenkomen om een gat in de financiën te dichten, anders wordt dit de eerste deeltijd-kathedraal van het land. Door de naweeën van de coronalockdowns en de stijgende kosten van het levensonderhoud komt er de laatste jaren steeds minder geld binnen, terwijl de uitgaven toenemen.
‘Het warmhouden van de kathedraal kost 5 pond per minuut’, zegt Alban Jones, ‘We willen de acht gietijzeren gaskachels vervangen door elektrische verwarming, maar dat kost vier ton. De verhoging van de werkgeverspremies dit voorjaar kan de druppel worden.’
PETERBOROUGH
Showing a low-resolution version of the map. Make sure your browser supports WebGL to see the full version.
Bijkomend probleem is dat de regering de btw-vrijstelling voor het renoveren van de veertigduizend kerken in het land over een jaar wil afschaffen, een maatregel die al is omgedoopt tot de ‘bidbelasting’. Volgens erfgoedorganisatie Historic England dreigen door deze bezuinigingsmaatregel 969 kerken te vervallen of zelfs te verdwijnen.
En dat juist in een tijd waarin de belangstelling voor het christelijke erfgoed herleeft. Onlangs spraken de historicus Tom Holland en zanger Nick Cave over hun hernieuwde interesse in het christendom. Zelfs de vooraanstaande atheïst Richard Dawkins omschreef zichzelf vorig jaar als ‘cultuurchristen’.
Entreegeld
Alle 42 Engelse kathedralen hebben te maken met stijgende kosten, maar die van Peterborough wordt extra getroffen. ‘Sommige kathedralen, zoals die van Norwich, hebben kasreserves’, legt Alban Jones uit. Een op de vier Engelse kathedralen heft tegenwoordig entreegeld, wat volgens critici indruist tegen de geest van een gebedshuis.
Beeld Carlotta Cardana voor de Volkskrant
Daarbij gaat het vooral om beroemde kathedralen, zoals die van Canterbury, Ely, Salisbury en Windsor, alsmede St Paul’s in Londen. Entreegeld is volgens Alban Jones geen optie in Peterborough, waar de kathedraal gemiddeld tweehonderd bezoekers per dag trekt. ‘Wij liggen niet op een toeristische route. Peterborough is geen stad met glamour.’
Wel heeft de kathedraal iets anders te bieden. Niet alleen Catharina van Aragon ligt er begraven, maar ook Maria, koningin der Schotten, een achternicht van Hendrik VIII uit de Tudor-dynastie. Om die reden heeft bezoeker Ahrozo Wood de lange reis vanuit Northumberland gemaakt.
‘Ik ben al jaren gefascineerd door de Tudor-geschiedenis’, zegt de 41-jarige bezoeker. ‘Ikheb de musical Six gezien over de zes vrouwen van Hendrik en luister tijdens het tuinieren naar de podcast Talking Tudors. Sommige verhalen zijn herkenbaar, omdat de positie van vrouwen in die tijd te vergelijken is met die in mijn vaderland Afghanistan. Het bezoek aan deze kathedraal is een geschiedenisles.’
Ahrozo Wood is speciaal vanuit Northumberland naar Peterborough gekomen om de kathedraal te bezoeken.Beeld Carlotta Cardana voor de Volkskrant
Het was onder Hendrik VIII dat de abdij van Peterborough een kathedraal werd. Deze roemruchte Tudorkoning was de man die brak met de kerk van Rome en de anglicaanse kerk oprichtte, zodat hij na zijn scheiding van Catharina kon hertrouwen. De staatskerk, met wereldwijd meer dan 85 miljoen volgelingen, heeft 10 miljard euro onder beheer, maar de kathedralen moeten zichzelf zien te bedruipen. Alleen de salarissen voor de geestelijken worden door ‘Canterbury’ betaald, plus een beperkte vergoeding. Volgens sommige parochies en bisdommen kan de moederkerk best wat guller zijn.
Disco en popmuziek
Peterborough Cathedral probeert op diverse manieren mensen te lokken die wel willen bijdragen. Er zijn avonden waarop, bij kaarslicht, muziek wordt gespeeld van Fleetwood Mac, Tina Turner en Radiohead. Eind maart is deze gothische kathedraal het decor van een ‘stille disco’ – pure heiligschennis, volgens de preciezen.
Tussen de beelden van geestelijken zijn tekeningen te zien die scholieren van Catharina van Aragon hebben gemaakt, compleet met een schaal vol granaatappels, de vrucht die met deze vorstin wordt geassocieerd. Trots vertellen gidsen over de 18de-eeuwse deken Peter Peckard, de eerste geestelijke die openlijk kritiek leverde op de slavenhandel.
Beeld Carlotta Cardana voor de Volkskrant
Hoopvol vertelt Alban Jones dat een derde van de benodigde drie ton inmiddels binnen is. Na de crisisoproep van Peterborough Cathedral kwam de eerste donatie, 1.000 pond, van een plaatselijke moslimorganisatie. ‘Als we het niet halen, moeten we een paar dagen per week de deuren sluiten, een nederlaag.’
Na het avondgebed voor Catharina van Aragon oppert Mansell Duckett, een 83-jarige bezoeker, dat de staat zou moeten bijspringen. ‘In Frankrijk zijn de kathedralen staatsbezit. Zie eens hoe snel de wederopbouw van de Notre Dame is gegaan’, vertelt de gepensioneerde restaurateur. ‘Maar het probleem in Engeland is dat de overheid ook blut lijkt te zijn.’
Zwolle – In het laatste weekend van maart 2025 gebeurt er iets unieks in Zwolle: de schedel van St. Thomas van Aquino komt naar de stad als onderdeel van een wereldtournee. Dit bijzondere reliek, afkomstig uit de Jacobijnenkerk in Toulouse, Frankrijk, is eerder al te zien geweest in onder andere New York en Washington DC. Nu wordt het tentoongesteld in de Dominicanenkerk, die gewijd is aan deze invloedrijke theoloog en filosoof. Een unieke kans om zijn nalatenschap en impact op de middeleeuwse denkwijze van dichtbij te ervaren. De Dominicanenkerk organiseert dat weekend diverse activiteiten rondom het reliek.
Wie is Thomas van Aquino
Thomas van Aquino werd geboren in 1225 in Italië en is wereldwijd bekend geworden als een van de invloedrijkste denkers uit de middeleeuwen. Zijn werk heeft de filosofie en theologie van de katholieke kerk sterk beïnvloed, en hij wordt zelfs gezien als de grondlegger van de scholastieke traditie. In zijn beroemde werk Summa Theologiae behandelde hij complexe theologische vraagstukken, waarbij hij de rede en het geloof op unieke wijze met elkaar verbond. Zijn invloed reikt tot op de dag van vandaag en heeft de katholieke kerk en de westerse filosofie gevormd. Op 18 juli 2023 was het 700 jaar geleden dat hij in 1323 heilig werd verklaard. In 2024 werd de 750e sterfdag van Thomas herdacht (7 maart 1274). En dit jaar wordt zijn 800e geboortedag (in 1225) gevierd.
De Dominicanen hebben sinds de middeleeuwen een sterke band met Zwolle. De huidige Dominicanenkerk aan de Assendorperstraat, gebouwd in 1900, is gewijd aan de heilige Thomas van Aquino.
er gelegenheid van de komst van de schedel organiseert de Dominicanenkerk drie bijzondere evenementen, die niet alleen gericht zijn op de heilige, maar ook op de invloed van Thomas van Aquino in de huidige tijd.
Studiedag over Thomas van Aquino
Tijdens de studiemiddag, die op zaterdag 29 maart van 13:30 tot 16:30 uur wordt gehouden, zullen deelnemers onder leiding van specialist Stefan Mangnus OP. dieper ingaan op de filosofie en theologie van Thomas van Aquino. De middag biedt niet alleen gelegenheid om meer te leren over zijn werk, maar ook om in gesprek te gaan over wat heiligheid voor de hedendaagse mens betekent. De kosten voor deelname bedragen €15.
laat de doden bij de doden en laat de levende zich vooal meer bezighouden met de levenden! En nog geld verdienen ook aan zijn schedelkomst!
Historische bomen na duizenden jaren boven de grond
Er zijn zeventig veeneiken na duizenden jaren uit de bodem gehaald in de Krimpenerwaard. Een spectaculaire vondst volgens Marta Domínguez Delmás, onderzoeker bij Naturalis en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Samen met Jos Bazelmans, ook werkzaam bij de RCE, doet ze onderzoek naar de stammen, waarvan sommige wel 8 tot 10 meter lang zijn. Pas na verder onderzoek kan worden bepaald hoe oud de bomen precies zijn. Een schatting is dat de bomen waarschijnlijk uit ongeveer 1300 voor Christus komen.
Eeuwenoude eiken De eiken hebben waarschijnlijk in een elzenbos gestaan en werden toen tweehonderd tot driehonderd jaar oud. Dat was vochtig bos dat leek op een moeras. En dat is opvallend, omdat eiken normaal gesproken groeien op veel drogere bodem. Het is daarom goed mogelijk dat er slechts iedere vijftig meter één eik stond, vertelt Bazelmans.
Domínguez Delmás legt uit dat de vondst van deze eeuwenoude bomen belangrijk is omdat bomen een opslagplaats zijn van klimaatomstandigheden van een bepaalde periode. Zo laten de bomen ons zien hoe nat de bodem is geweest. Zo kun je weer concluderen of er veel regen of sneeuw is gevallen in dat stroomgebied van de Rijn.
Passie voor historische bomen Domínguez Delmás analyseerde eerder al bomen die ruim 8000 jaar oud zijn. Bazelmans is per toeval in dit vakgebied gerold. Tijdens een rondje hardlopen stuitte hij op een bijna 13000 jaar oud bos dat verborgen lag onder de grond. Daarmee is hij ontdekker van het oudste bos van Nederland.
Vandaag de dag worden er steeds vaker veeneiken gevonden. Voor Domínguez Delmás komt dat niet als een verassing. De ontwikkeling van nieuwe natuur- en waterbergingsgebieden zorgt ervoor dat er veel moet worden gegraven in gebieden die voorheen veengebied waren. Zo worden veeneiken vaker gevonden.
De meeste vondsten van veeneiken worden jammer genoeg niet gemeld, omdat mensen denken dat het “gewoon een stuk hout” is, aldus Bazelmans. Echter heeft iedere boom een ander verhaal, dus door zoveel mogelijk veeneiken te verzamelen, kan er een completer beeld van de geschiedenis worden geschetst.