zaterdag 14 september 2013

Oerinwonerdier




Het Duitse Middelgebergte had hier oorspronkelijk zijn eigen runderras: het ‘Höhenrind’, ook ‘Sechsämter- of Vogtländervieh’ genaamd.  Officieel heet het „Deutsche Rote Höhenvieh“ en kent een bloedlijn die tot ver in de oudheid teruggaat en daarom ook ‘Kelten vee’ als bijnaam heeft. In het gebied ten zuidwesten werdin 1868  geïnventariseerd dat 99% van het vee bestand tot dit ras behorend.  Een dier met vele positieve eigenschappen, als vlees-, melk- en vooral ook trekdier en aangepast aan  het middelgebergte. Door de kalkarmte van de bodem bleven de dieren hier klein. De laatste boer op m’n hof  in Schirnding had nog twee Rotvee trekossen die het zware trekwerk voor hem deden als ploegen en trekken van de lastwagens .

Opmerkelijk dat de nationaal socialisten in 1935 het nu alom bekende ras vlek rund introduceerden in het stamgebied Vogtland  en het bestaande stamboek haar zelfstandigheid deed ophouden ten voordele van het beter robuuster ras. Dat maakte dat het oude aangepaste ras in een tijdspanne van 30 jaar vrijwel geheel verdween. Nu is het een bedreigde diersoort en wordt weer teruggefokt en in het Vogtland en Fichtelgebirge teruggefokt.
Zouden  de nationaal socialisten niets moeten hebben van het kleine lokale rode Keltische ras en een veel robuustere  meer Germaansogende wit-rode diersoort introduceerde als het uit Zwitserland afkomstige ‘Vlekvee’? De introductie begon overigens al in 1835.

Mogelijk dat op m’n  hof weer zo’n UrEinwohner mag leven. De dieren worden actief gepromoot door de Landkreis Wunsiedel en natuurbeschermers



Dorfanger mit Rotvieh in Breitenbrunn, Joh.Ch. Ziegler 1829

Geen opmerkingen:

Een reactie posten