donderdag 12 september 2013

Rituele disposities (offers) in Dronryp


In het najaar van 2012 werd ten zuiden van het Friese Dronrijp nabij molen de Puollen een bijzondere vondst gedaan van een complete vrouwelijk paardenskelet in een oude waterput in een naamloze terp..  Dit   meerjarige steilkantenonderzoekprojekt  van  Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op een zevental plekken onder leiding van dr. Johan Nicolay werd zo succesvol afgesloten.
De terp ligt op de oudste kwelderwal van Westergo. In de periode van 500 voor Chr. vormde deze kwelderwal de meest noordelijke kustlijn; direct ten noorden ervan begon het open water van de zee.
Het gaat hier om het kweldergebied waarin men zich in de vroegste fase van terpbewoning (de zesde en de vijfde eeuw voor Chr.) aan een kreek heeft gevestigd op schijnbaar willekeurig verspreide plekken op de kwelder.
“Nicolay schat dat het paardenskelet in de eerste of tweede eeuw na Christus is gedeponeerd in de waterput die in de terp waar te nemen is. Er ligt een grote Romeinse pot bij, wat het idee nog eens versterkt dat het om een rituele begraving gaat. Het begraven van een dier of een pot in een put of sloot is geen onbekend fenomeen, maar een compleet skelet in een waterput in een terp, dat is wel iets heel bijzonders, stelt Nicolay.”
„Een paard was een kostbaar dier op de terpen. Waarschijnlijk het kostbaarste bezit dat er was. Het is goed mogelijk dat het een bewuste daad is geweest, een soort dankzegging voor de periode dat de put in gebruik is geweest.”
Ook opzienbarend zijn de sporen van drie zodenhuizen uit de zesde of de zevende eeuw na Christus. Alles wijst op een vrij continue bewoning gedurende een langere periode.
Interessant zou geweest zijn als ter plaatse ook subtiel geomantisch onderzoek zou zijn gedaan naar de waterputplek met paardenvondst. Offeranden aan de aarde om boven met beneden te verbinden in het water van een oude waterput kunnen passen in het begraven van een dier in de stellaire positionering van de nederzetting waarbij het sterrenbeeld paard met ruiter verbonden is met de midwinter wende (dood/wederopstanding) en Yggdrasill—de wereldboom, en tegelijkertijd ‘Paard van Odin’.
Zie daarover meer bij de zeer interessante studie van L.L. Therkorn in  Landscaping the Powers of Darkness & Light: 600 BC - 350 AD : settlementconcerns of Noord-Holland in wider perspective.”

Archeologen dienen zich meer en meer bewust  te worden van het voorkomen van opgravingsvondsten die onderdeel zijn geweest van rituele magie. Het verstoren van deze magische vondsten kan invloed op hen uitoefenen en het landschap ontkrachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten