donderdag 25 maart 2021

'samen voor grond'

 


Demeter Nederland

t
NIEUWS | Grote belangstelling onder boeren voor overstap naar natuurvriendelijke landbouw
Twee maanden na de lancering van de nieuwe beweging Aardpeer, samen voor grond, hebben 74 agrarische ondernemers en voedselinitiatieven zich kandidaat gesteld om 'Aardpeer boer' te worden. Via Aardpeer hopen de kandidaten betaalbare pachtgrond te verwerven om zo de overstap naar natuurvriendelijke landbouw te kunnen maken.
Wegens het grote animo onder boeren heeft Stichting BD Grondbeheer de uitgifte van de 'samen voor grond' obligaties verlengd tot 30 april a.s.. Voor burgers en organisaties is het nu de tijd om te investeren in de landbouwgrond van de toekomst.
De veranderwens van boeren is een wake-up call voor particuliere investeerders, vermogensbeheerders, maatschappelijke instellingen en institutionele beleggers. Met een inleg vanaf 500 euro kunnen zij hun spaargeld voor 5 of 10 jaar aan het werk zetten voor gezonde en vitale bodems en biodiversiteit. De 'samen voor grond' obligatielening, waarmee Aardpeer de eerste grondaankopen gaat financieren, is wegens het grote animo onder boeren verlengd en staat nu tot 30 april open. Naast een duidelijk maatschappelijk rendement leveren de obligaties de belegger een jaarlijkse rente van respectievelijk 0,7% en 1,2% op.
In de eerste inschrijftermijn voor grondaankopen, die tot 1 maart was geopend, hebben zich 74 agrarische ondernemers gemeld die allen aan de criteria van Aardpeer voldoen: door middel van landbouw de kwaliteit van de bodem en biodiversiteit elk jaar verbeteren en vergroten. Alle kandidaten hebben koopgrond op het oog en hun plannen kort toegelicht. In totaal gaat het om 1.250 hectare landbouwgrond. Met een gemiddelde hectareprijs van 60 duizend euro zou er 75 miljoen euro nodig zijn om alle aanvragen te kunnen honoreren. Bij een volledige plaatsing van de ‘samen voor grond’ obligatielening is het maximale budget dus ruim vijf keer overtekend.
Michiel de Koe, rentmeester van BD Grondbeheer, is blij verrast over de brede samenstelling binnen de kandidaten: “Het gaat om startende initiatieven, zoals voedselbossen en Herenboerderijen. Maar ook om gangbare boeren die willen omschakelen naar natuurvriendelijke landbouw. En om bestaande biologische en biodynamische ondernemers die groeikansen zien of hun levenswerk willen overdragen aan een volgende generatie. Tussen de aanmeldingen zitten grote melkvee- en akkerbouwbedrijven maar ook kleinschalige tuinderijen, fruittelers en gemengde (zorg)boerderijen die grond nodig hebben om hun droom te realiseren. De aanvragen komen uit het hele land, van de polder tot en met de randstad.”
Biodynamische melkveehouder Jaring Brunia uit Raerd is een van de eerste boeren die grond via Aardpeer kan pachten: “Om zo natuurlijk mogelijk koeien te kunnen weiden, had ik extra grond nodig. Ik pacht nu onder faire condities 25 hectare van BD Grondbeheer, de grondbeheerder binnen Aardpeer. Zonder Aardpeer had ik nooit kunnen staan waar ik nu ben; ook niet via een andere creatieve financieringsvorm.”
Manifest 'samen voor grond'
Het 'samen voor grond' manifest, dat Aardpeer op op de eerste dag van de lente, 21 maart j.l. samen met 80 maatschappelijk organisaties (waaronder Stichting Demeter), 21 ouders en 21 baby’s heeft aangeboden aan de minister van Nieuwe Economie is inmiddels door ruim 600 betrokken burgers ondertekend. Meer info: www.aardpeer.nl/samen-voor-grond-manifest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten