Nieuwe regels in bos: maximaal drie honden uitlaten, geen as meer uitstrooien en toestemming voor fotoshoot
Met maximaal drie honden het bos in, drones zijn voortaan uit den boze, net als asverstrooiing en moet er toestemming worden gevraagd voor bijvoorbeeld een foto- of therapiesessie in het bos. Dat gaat bovendien geld kosten. Natuurmonumenten scherpt de regels voor het gebruik van natuurgebieden flink aan.
Bloemen en aandenkens worden verwijderd
Wandelaars, fietsers en ruiters moeten gewoon op de aangelegde paden blijven, aldus de natuurbeheerder. Het is ongewenst dat bijvoorbeeld influencers steeds vaker zomaar de natuur ingaan voor opnames op ‘de mooiste plekjes’ en daarmee planten vertrappen en vogels laten schrikken. Ook het populaire therapeutische, groepsgewijze ‘bosbaden’ zorgen voor te veel druk op de natuur. Natuurmonumenten verbiedt ook asverstrooiing, het plaatsen van herdenkingstekens of het houden van een afscheidsceremonie in de natuur. As is slecht voor de bodem en een ceremonie kan storend zijn voor anderen. De natuurbeheerder verwijdert bloemen of aandenkens.
Vooral voor hondenuitlaatservices is de impact groot, erkent Persoon. ,,We weten dat ze er niet blij mee zijn. Maar er is ook voor hen geen uitzondering, want naast de natuurschade die groepen honden veroorzaken, krijgen we klachten van andere bezoekers dat ze er last van hebben of zo'n groep honden intimiderend vinden. We begrijpen dat de uitlaatservices tijd nodig hebben om hun bedrijfsmodel aan te passen, dus de regels zullen pas per 1 januari 2025 ingaan.” Na een gewenperiode van zes maanden gaan boswachters controleren en handhaven.
Overigens is de ‘maximaal-drie-honden-regel’ niet helemaal nieuw: zo zijn er in en om Amsterdam al gebieden waar er een vergunningsplicht geldt voor wie met meer dan drie viervoeters op pad wil. In de gebieden van Staatsbosbeheer zijn honden alleen aangelijnd welkom. ,,Rond sommige grote steden hanteren we ook de maximaal-drie-honden-regel, maar op andere plekken is het zo rustig dat we dat niet nodig vinden", verduidelijkt woordvoerder Marcel van Dun van Staatsbosbeheer.
Ook voor andere activiteiten bekijkt Staatsbosbeheer het per gebied. ,,Zie het als maatwerk. Als een klein yogaclubje wekelijks komt, is dat geen probleem, is het groter dan kijkt de boswachter er wel vooraf naar.”
Bron: AD, 19.1.2024
Geen opmerkingen:
Een reactie posten