donderdag 18 januari 2024

rode altaarstenen in Wynaldum

 

Klein middeleeuws altaar fragment ontdekt in Wijnaldum

De altaarsteen nog in het voetpad


Al in 2008 werden in de bestrating rond de Andreaskerk van Wijnaldum drie grote rode stenen herontdekt. Het zijn de restanten van een middeleeuws altaar, te herkennen aan de vier gebeitelde wijdingskruisjes.

In de late middeleeuwen gebruikten kerkbouwers veelal rood zandsteen uit het zuidoosten van Duitsland. Tijdens de reformatie werden katholieke offertafels vaak als kerkdrempel gebruikt of belandden in het voetpad.

Eén altaar in de kerk van Wijnaldum was ongetwijfeld gewijd aan de heilige Andreas, discipel van Jezus, patroonheilige van de kerk.

Waarschijnlijk had de kerk ook een altaar dat gewijd was aan de heilige Anna, de moeder van Maria. De kerk had een Anna-prebende, (een prebende is het jaarlijkse inkomen van een geestelijke) voortgekomen uit het Annaleen.

(Dit leen was een donatie uit 1495 van Jan Houckema, een boer met landerijen, wonende buiten Wijnaldum).

Stichting Archeologisch Steunpunt Wijnaldum, gevestigd in de consistorie van de kerk, wilde graag meer weten over deze stenen. Ze namen contact op met voormalig provinciaal archeoloog Evert Kramer.

Kramer tipte het Steunpunt om de heer Willem Hansma eens uit te nodigen. De heer Hansma, docent Nederlands en kunstgeschiedenis en afgestudeerd als theoloog, heeft veel onderzoek gedaan naar Friese kerken en de overblijfselen uit vroegere tijden. Hij bracht in 2015 het boek “De Johanneskerk in Weidum” uit. Recentelijk, op 19 november is in Wommels zijn nieuwste boek “De Jacobikerk van Wommels” gepresenteerd.

De heer Hansma kwam begin vorig jaar op bezoek en ontdekte tijdens de wandeling rond de kerk nog een vierde, kleinere rode steen in het pad.

Tegenwoordig worden teruggevonden altaren regelmatig weer naar binnen gehaald in de kerk. Dit is o.a. gebeurd in de kerk van Jorwert en Raerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten