woensdag 16 november 2011

Wat is er werkelijk te veranderen?

“In China zegt men: als je wilt dat je leven verandert, verplaats dan 27 dingen in je huis. Zet de bank op een andere plaats, geef een schilderijtje weg, plaats een verse bos bloemen, gooi overbodige troep weg. Daar hebben ze dan ook een complete leer ontwikkeld rond het inrichten van het huis die bevorderlijk is voor een gelukkig en gezond leven: feng shui. Hier doen we het meestal met IKEA, onze persoonlijke smaak en misschien wat interieuradvies.” Aldus Hanny Bosma in de recente Ode.
Veranderingen kunnen ingezet worden op vele niveaus: materieel, energetisch, emotioneel, mentaal, spiritueel e.d. Allen blijvende en voortdurende impulsen die drukken op ons waarnemingsscherm via bijvoorbeeld de zintuigen
De Feng-Shui kiest in eerste instantie voor de materiële veranderingen; het ordenen van het interieur en plaatst je onbewust in het Chinese denksysteem; een vorm van culturele indoctrinatie.  In de westerse geomantie kiest men eerder voor de energetische component; wat beïnvloed energetisch je huis. De westerse energetici hebben zo hun eigen methoden om te beïnvloeden en zijn vaak vormen van energetische machtsmagie.
Toch dien je ook voor ogen te hebben dat er verschillende  processen zijn:
1.   Een aanpassingsproces. Vaak een uiterlijk materiële component wat je zelf kunt aansturen en immer tijdelijk werkt; een ander voorwerp kopen, nieuwe kleding aantrekken, een andere partner, een ander huis e.d.
2.   Een veranderingsproces. Een innerlijk proces dat  zelf- en proceskennis vereist.
3.   een fundamenteel proces.  Een diepgaand proces dat met veel moeite kan worden herkent met hulp van een deskundige ander, wat niet kan worden beïnvloed. Deze tijd is bij uitstek een tijd voor dit proces waarin je vaak tegen je zin mee moet stromen.
4.   Een kosmisch dimensioneel proces dat niet door onszelf kan worden herkent maar er wel is.
Wil je verandering dan is een raad van een niet aan een confessie verbonden ‘huisdokter’ wenselijk en kan je leven weer op een nieuw spoor zetten dan wel je vertrouwen geven dat je reeds op het juiste spoor zit!



Reactie:
Een hele troost is het te weten dat de grote wezens van Rijn, Maas en IJssel nog werkzaam zijn in deze rivieren. Misschien heeft de verbetering van de waterkwaliteit in de voorbije decennia daaraan bijgedragen. In verbinding met het andere thema 'Wat is er werkelijk te veranderen?' is mijns inziens het enige antwoord: wijzelf! En omdat we de ander niet kunnen ver'ander'en, blijft over dat ieder alleen zichzelf kan veranderen. Als belangrijk daarbij ervaar ik het met respect omgaan met alle levende schepselen in de grote huishouding van het Leven. De wezens van de rivier zijn daar ook deel van!

Frans F.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten