vrijdag 4 november 2011

Erop, weg van de onder-gang en blijf in gang

De Britse historicus  Niall Ferguson heeft deze week in zijn nieuwste boek  Civilization: The West and the Rest, de interessante stelling dat het Westen zes machtige nieuwe concepten –‘killer apps’- vanaf de 15e eeuw heeft toegepast om  strijd-hegemonie over de wereld te krijgen:
1.    competitie vanuit de vele verschillende kleine landen en binnen landen
2.    wetenschappelijke revolutie vanaf de 17e eeuw
3.    de wetgeving die privé bezit beschermt en vermogenden een positie gaf in de politieke besluitvorming
4.    gezondheidszorg die de grootste mensdoder, ziekte, heeft kleiner gemaakt
5.    consumenten samenleving
6.    de werkmoraal en zuinigheid van het protestantisme

Minder dan 12 westerse rijken kregen begin 20ste eeuw de controle over meer dan de helft van de mensheid en 4/5 van de wereld economie.
Ferguson stelt dat daar nu abrupt een einde aan komt. Niet door strijd met rivaliserende samenlevingen, maar omdat de ‘Rest’ deze kwaliteiten gewoon heeft overgenomen en vooral omdat het westen het geloof in deze zes kwaliteiten zelf heeft verloren! Eerst nam Japan deze ‘apps’ over, en de westerse geheimen verspreiden zich vervolgens als een olievlek over het niet-Westen.

Deze week was een week van grote onrust op de financiële markten en de hoofdverantwoordelijke binnen deze Unie reisde naar China om …..financiële hulp. Ferguson stelt dat 35 jaar geleden de gemiddelde Duitser ongeveer 15x rijker was dan een Chinees. Nu is het in een verhouding van 3: 1.  In 1980 had China 2,2% van de globale financiële output, 1/3 van Duitslands omzet. Volgens het IMF zal dat in 2016 16% zijn en 6x zo groot worden als Duitsland!

Het Westen is niet meer nummer één in de materiële wereld en vervalt in religieuze stammenstrijd, milieuverval, verslavingen, materialisme, spiritueel analfabetisme, uitputting en uitsluiting en vooral hedonistische apathie. Niet om trots op te zijn maar mogelijk een reactie op de oude ingeslagen weg die ten einde loopt.

Om het plat te zeggen: competitie verwordt tot negatief individualisme. Wetenschap wordt religieuze awetenschappelijkheid tot zelfs aversie tegen wetenschap en verarmt de eigen existentiële waarnemingszin, privébezit verwordt tot moderne slavernij om te hoog gewaardeerd bezit nog te kunnen opbrengen, gezondheidszorg verwordt tot uitsluitende technische klassezorg die de menselijke kant heeft verloren. De consumenten consumeren zich dood en de werkmoraal is mede weg door nihilisme en religieus verval.  In het Westen zijn steeds meer irrealisten, 'geestelijke armen', verslaafden en ontstaat een nieuwe reactieve onderklasse die nu al de rest bezig zal blijven houden.
Enkele cijfers: in de Rotterdamse Afrikaanderwijk heeft een op de vijf bewoners last van migraine. In Bloemhof lijdt een kwart aan rugpijn. In Feijenoord voelt een op de vier zich depressief. In Lombardijen heeft bijna 20 procent een hoge bloeddruk. In sommige achterstandswijken gaan mensen gemiddeld tien jaar eerder dood dan in betere buurten. (cijfers gemeente Rotterdam)

Hier wordt echter wel steeds gesproken over de materiële plek in de wereld die ten koste is gegaan van de menselijke kwaliteit en deze prachtige planeet-natuur. Ernstiger vind ik het dat ons geestelijk kapitaal werd, is en wordt vernietigd, de menselijkheid en de verbinding met spiritualiteit. Ik zie het in mijn eigen vak ook dat spiritualiteit zich vrijwel geheel heeft gestort op niet westerse cultuurwaarden.  Bijvoorbeeld  de machts-feng-shui werd belangrijker dan de inheemse zorggeomantie.

Als  de materiële wereld  noodgedwongen instort komt het erop neer om weer te beginnen wat er is hier in het Westen nog steeds is:  realistische medemenselijkheid, je plek weten in het geheel, er zijn voor wat Is en vooral klein-kleinzorgschaliger en innovatief inspelen op wat is en komt. Dat was de wortel van de hele wereldsamenleving, de kleine eenheid van de mens als persoon die zich verbond met het materiële en subtiele omringende; de omgeving die werkelijk om je geeft! . Blijf daarom verbonden met wat je Al bent; verbonden!

Zaterdag ga ik met enkele vrienden eens kennismaken met de Occupy-beweging in Amsterdam. Wil je meegaan om te praten over alternatieven, geef je op.
Bron; ondermeer CNN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten