vrijdag 15 november 2013

Andere interpretatie van archeologische cultusplekken in Noord-Holland

Onlangs veldonderzoek gedaan naar archeologisch punten waar officiƫle opgravingen zijn verricht in de Noord-Hollandse Noordzeekustzone. Een bewoningszone waar vroeg Friezen hebben gewoond op kwelderwallen of zijruggen van het oer-IJ.
Interessant was dat bij het Oer-IJ in de Beverwijkse Broekpolder  de aangegeven offerplaats een negatieve eerplek was en in Velzerbroek een positieve eerplek.  De angst tegen het  overstromingswater zat er al vroeg in.
De opgravingsplek van Linda Therkorn in Schagen was interessant. Zij stelt aan dat rond een individuele boerderij sterrenpunten zijn uitgezet die passen in hun geloofssysteem en economische activiteit. De ware aard van het putsysteem is dat rond een vertikale doorgangsplaatsen een beschermingsring werd aangebracht om de woonplek te beschermen. Daarin werden op sterrenmomenten riten verricht. De toenmalige bewoonde wereld was nog heel klein en de veel grotere onherbergzame buitenwereld, de grote omgeving, veel groter en ook in die streken onberekenbaar en onmenselijker. Lokale bescherming tegen de ‘boze buitenkrachten’ was noodzakelijk.
De Schager boerderijplek  (Mug 1) was  een leerplek waar de oude tradities werden doorgegeven en beoefend werd om de beschermende kosmische stromen lokaal in te zetten ter bescherming.

Jammer dat archeologen niet samenwerken met subtiele waarnemers, daar het veel meer data kan geven en kan helpen bij de interpretatie van de waarnemingen. Vooral als gewerkt wordt op negatieve punten als in Beverwijk en Schagen kan dat ook een uitwerking hebben op de onderzoekers; lees  vooral studenten. Er is nog een lange weg te gaan dat de materialisten, de linker hersenen aanhangers,  zich verenigen met de subtielen, de meer rechterhersenen aanhangers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten