woensdag 4 december 2013

Menszijn is ondermeer bedoeld om belevenisvol te leven

“Uitkeringsgerechtigden plegen beduidend vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Zelfdoding komt vijf tot acht keer vaker voor bij mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. 
Dat concluderen GGD Den Haag, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Leids Universitair Medisch Centrum in een studie die vandaag verschijnt. Ze analyseerden de sociaal-economische en demografische kenmerken van iedereen die tussen 2002 en 2011 is overleden door zelfdoding. In die tien jaar betreft het 15.178 mensen, gemiddeld vier per dag.

  Onder mannen met een uitkering komt zelfdoding ruim 4,5 keer vaker voor, bij vrouwen met een uitkering is dat zelfs ruim zes keer vaker.'


Oorzaak
Mensen met een werkloosheidsuitkering zijn al kwetsbaar, maar degenen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering nog meer. Geen werk hebben kan leiden tot suïcidale gevoelens, maar depressieve en suïcidale gevoelens kunnen ook juist de oorzaak zijn dat iemand zijn baan verliest.


In Nederland stijgt het aantal suïcides sinds 2007. Dat jaar betrof het 1.345 gevallen tegen 1.753 in 2012. Internationaal is een verband gelegd tussen het aantal zelfmoorden en de stijging van de werkloosheid.”

Bron; Volkskrant

Isolement is voor de social levende mens nog moeilijk te verdragen en een ware inwijding. Het maakt kwetsbaar en vatbaarder voor impulsen uit de omgeving die aanzetten tot doding. Teveel krachten willen ons nog steeds gebruiken, opofferen en zenden emotionele, mentale impulsen die voor de onervarene niet te herkennen zijn als eigen.
Mijn raad:
-  Voor de kwetsbaren leg ook eens meer aktief contact  met 'echte' mensen en neem niet alles aan wat je waarneemt. Leer vooral afstand nemen en ga zo door het echte schijnbaar persoonlijke onverwerkte.
-       En voor de ogenschijnlijk minder kwetsbaren: wees meer social in deze donkere tijd van het jaar door gekenschetste kwetsbaren meer uit te nodigen, te ontmoeten, niet alleen te laten. Door ware ontmoetingen worden we levendiger, wakkerder en kunnen we uit ons persoonlijke en het collectief gevangen makend patroon  komen.

En voor allen; grijp meer naar je grondrecht om werkelijk mee te scheppen i.p.v. alleen te consumeren, misleiden, gebruiken, misbruiken, te slapen..etc...


"Tegen het gezichtsbedrog, de luchtspiegeling, de hallucinatie, de dagdroom, de hersenschim, het delirium, de gehoorstoornissen is de veiligste verdediging onze broeder, onze buurman, onze vriend of onze vijand, maar iemand, grote goden, iemand." Eenzaamheid beschrijft Crusoë als een invretende sfeer die hem langzaam maar onophoudelijk bewerkt en vernietigt.

filosofische hervertelling door Michel Tournier van het verhaal van Robinson Crusoë

“het besef van overbodigheid als de vloek van de moderne massamens: ontworteld, geïsoleerd, niet gezien.”
De Duits-joodse filosofe Hannah Arendt

'Menselijk al te menselijk' met een wandelaar in de woestijn die, ook temidden van anderen, vooral woestijn ervaart.

Nietzsche

Geen opmerkingen:

Een reactie posten