donderdag 26 december 2013

Jaar 2013 op de Hof van Schirnding

Terugblik en stand van zaken in november en december op de Naturbegegnungshof Schirnding in het Fichtelgebirge
De winter heeft zijn staart hier nog niet laten zien en het is over het algemeen mild weer. Vele handen hebben veel werk verzet bestaande uit:
-       aansluiting twee daken en aanbrengen van dakpannen (Jeroen). In het voorjaar moet het nog door de dakdekker worden behandeld
-       leggen van aardleiding elektriciteit
-       uitgraven zitkamer onder en funderen van de oostwand. De vrijgekomen grond gebruikt om de grens wal aan de noord wal met de akker te verhogen zodat geen afvloeiing water naar beneden kan stromen
-       schoonmaken vakwerkwand trapgat en schuren hout (Jan)
-       afronden afbraak tussenmuur woonkamer westzijde en schonen eeuwenoude vakwerkbalk (Johannes)
-       binnen aanbrengen van elektriciteitskabel naar de west schuur
-       diverse voorbereidingen voor de winter als het binnenbrengen van zand voor metselwerk, schoonmaken buitenwand op zolder (Sander), schonen van de ramen(Brigitte), oogsten aardperen
-       aansluiting graven door meter dikke buitenmuur  voor verbinding met bronwaterleiding naar tuin en funderen binnenmuur
-       drie buitenramen klaarmaken voor inbouw nieuwe vensters, die geplaatst werden voor Kerst
-       hout binnen halen
Met heel veel dank aan de tweewekenhelper Jeroen en de weekhelpers Sander, Jan, Johannes en Peter en Richard en de dagenhelpers Brigitte en Andreas. En ook de hofbelevendigers in de ’luiervakantie’: Jan, Marije en Joris.
De historicus Bernd Thieser gaat de geschiedenis van de hof en het dorp verder uitzoeken. Het gaat niet alleen om de materiele ‘his-story’ maar ook en vooral om de ‘her’-story, de subtiele feiten en ervaringen.
Met Advent zijn op de 9e december de bewoners uitgenodigd voor het Advent venster. Een zeventig tal mensen kwamen om een boerderij historie verhaal te horen, het grote vuur te zien branden en de Hollandse oliebollen en kaas te eten.

Dank aan de medewerkers van 2013: vele handen maken mooi LICHT-WERK”

2013 was het jaar van de opbouw van het hoofddak van het in 2012 afgebrande dak. Deze hele grote klus is gelukt.
Met heel veel dank aan de opbouwers: architect Wolf Hartenstein, bouwfirma Kropf, Andreas/Petra en het dakdekkersbedrijf Grimm en de brandverzekering.
En vooral  aan de praktische ondersteuners: Bernd, Dieter, Brigitte, Christine, Gitta,  Jeroen, Garmt, Jann en Yolanda, Johannes, Tessa, Meino, Fleur, Dick, Rafael, Kyriakos, Sander, Jan, Peter en Richard.
En veel dank voor de vele schenkers aan het dak fonds en de vier voorfinanciers; Paul, Paul, Ina, Winne en Ina R.   Ook veel dank voor Barbara c.s., Annette, Liesbeth c.s. voor de schenking van talrijke praktische ‘family’ goederen. En de  zomerse subtiele hofbelevendigers van de Gaia-opleidingsgroep

2014; nieuw leven!
In het komende jaar ligt het accent op het algehele herstel van de eerste verdieping. Het plan is om werkelijk weer te gaan wonen in het huis!  Nadine is momenteel zwanger van ons derde kind dat medio juli wordt verwacht!  Helpt u weer mee in het nieuwe jaar om te realiseren dat we weer kunnen wonen op de hof?


Oproep; werkassistentie
Dringend gevraagd assistentie voor de komende periode.  Mocht je iemand kennen die tijd en zin heeft om een steentje bij te dragen,  laat het me weten! Momentane werkzaamheden;  wanden schonen, voegen, diverse fijnhout werkzaamheden,  zaagwerk buiten, luieren e.d. 

Volgende reismomenten om mee te reizen
Wil je in januari langskomen laat het me weten. Ik kom nog een keer in Nederland en je kunt ook goed met de trein hier komen. Een enkele reis vanuit Schirnding kost zo 60 euro als je vroegtijdig boekt.

Dank voor je aandacht!!
Graag tot weerziens of weerhorens namens,
Dick van den Dool & Janne & Jonathan & Nadine Heintel

Beseelte Landschaft für lebendige Menschen
Alle Elemente sind hier vorhanden: eine kraftvolle und lebendige Erde, ursprüngliches und sauberes Wasser mit vielen Quellen rund um Europas Hauptwasserscheide, eine feuerreiche Erde mit alten Vulkanen und weitgehend unverschmutzte, frische Luft. Vor allem aber besitzt das Fichtelgebirge ein beseelte Landschaft mit geschichtlich bedeutsamen Plätzen und vielen alten Kraftorten, die noch immer spirituelle Qualitäten wie Stille und Begegnung besitzen. Fünf Eigenschaften, die das Fichtelgebirge zum kraftvollsten Naturgebiet Deutschlands machen und viel Lebensqualität mit sich bringen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten