woensdag 4 december 2013

Wordt weer eens een zwartontmoeter


Tot ‘zwartkijkers’ –materiefanaten-  zijn we verworden, daar we ondermeer  ‘s nachts in technoligisch licht willen baden en de nacht willen overwinnen en veroveren.  Door deze lichtbaderij vergeten we onze plek in het geheel en is de helende sterrenhemel te ver weg. Te ver om je nog  te verwonderen en je werkelijke plaats in het geheel te ontmoeten.
Mijn boeren voorouders gingen met het donker worden naar bed en stonden op bij het krieken van de dag. Nu ik kleine kinderen heb doe ik het ook en ga heel vroeg met ze naar bed en kom uitstekend uitgerust uit de nacht.  Een oud gezegde stelt; de uren voor twaalf tellen dubbel. De ontgiftende levertijd.
Zie eens hoe onze planeet er bij nacht uitziet en doe de lichten ‘s nachts  vaker uit om de schoonheid van het donker, de nacht binnen en buiten te genieten. Het Oerfemeniene waaruit alle leven voorkomt kan weer in je ‘ruimte’ komen. Mooi is dat de traditie in het Christendom  om kaarsen aan te steken i.p.v. het te technologische nieuwe licht, nog voortleeft.  Hier in het goed donkere Fichtelgebirge beleven we de Adventstijd door bij elkaar in de vooravond op bezoek te gaan en buiten te ontmoeten. Maandag zijn ze bij mij welkom.


Zie eens deze video gemaakt door David Peterson, die eerder de gelijksoortige video ‘All alone at night’ maakte: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/03/kijken-spectaculaire-timelapse-van-aarde-vanuit-ruimtestation-iss/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten