woensdag 26 maart 2014

Planeetbewust denken

Om te begrijpen waarom de huidge mensheid zo streeft naar grootschaligheid  in ondermeer de landbouw dien je meer inzicht te hebben in de ontwikkelingsstadia van een mens, vooral in de volwassenheid.

Robert Kegan heeft daar een interessante theorie over gemaakt. Hij herkent vijf stadia van groei-hierarchien. De meeste mensen zitten nog in de stadia van ik-ego die leven vanuit emoties en verlangen. Of  zijn etno-centrisch gericht en zijn ‘ons-centraal. Weinigen zitten in het wij- principe van de planeetburger.

Dierenactivist Philip Limbery introduceert vanuit het wij-principe het begrip Farmageddon' en pleit voor een duurzame landbouw die ook grootschalig mag zijn. Lees http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3622015/2014/03/25/Alternatief-voor-industriele-landbouw-maar-wel-grootschalig.dhtml

 De industriële landbouw heeft het landschap steriel gemaakt, alleen nog geschikt voor de monotone massaoogsten die er nu groeien. En niet alleen vogels zijn de klos, ook bijen, vlinders, insecten van allerlei soort. De boerderijdieren zie je ook nog amper. Die worden in toenemende mate achter staldeuren vetgemest en uitgemolken met een geldgedreven efficiëntie die jaar in jaar uit meer vlees en meer melk moet opleveren, aldus Lymbery.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten