zondag 9 maart 2014

laatste nieuws uit Schirnding

Ieder stukje grond is heilig in de ogen van mijn volk.
Iedere heuvel, elke vallei, elke vlakte en elk bosje
is in lang vervlogen dagen geheiligd
door de een of andere droevige of blijde gebeurtenis.
Zelfs de stenen die stom en dood lijken te zijn
terwijl ze aan een stille oever liggen te blakeren in de zon,
zijn vol herinneringen aan belangrijke gebeurtenissen
in het leven van mijn volk.
Het stof van de aarde waarop u nu staat 
beantwoordt onze voetstappen met meer liefde dan de uwe, 
want het is verrijkt met het stof van onze voorouders
en onze blote voeten zijn zich bewust 
van hun aanraking en medeleven.
(…)


≥Seattle, voormalig opperhoofd van een zestal indianenstammen uit Noord-Amerika
(Uit zijn toespraak, gehouden in december 1854, tot de gouverneur Isaac Stevens)


Opbouw/verbouwings werk als inwijdingsreis
Een oud huis verbouwen is meer dan een financiële investering of tijdverdrijf. Het is ook een ontwikkelingskans. Het huis heeft  het archetype van een aan vier zijden ruime besloten boerderij hof, die tot ver in de 20ste eeuw gebruikt is als boerderij.  Na lange tijd leeg te hebben gestaan krijgt het nu een nieuwe bestemming als familie-gasthuis-Oernatuur-belevings-boerderij.
Een oud gebouw als m’n oude hof in Schirnding heeft een lange ontwikkeling mee gemaakt. Voor zover ik nu kan nagaan kent het gebouw verschillende bouwfasen;
- onbewoonde plek aan de loop van een riviertje aan de basis van een berg –Birkenhügel/Fuchtsberg- met gebruikte bron
- een vroeg 17e eeuwse component van een T-vormig huis gebouwd volgend de gulden snede. Daarvan resteert nog de vorm in het later verlengde huis, de gewelfkelder op het noorden en vakwerkwand  in keuken met balk in grote woonkamer.
De noorduitbouw boven de kelder was nog oorspronkelijk en is deels na de brandsanering bewaard gebleven. De locale zeer oude natuurstenen waren met leem ‘gemetseld’.
Ik haal nu de opvulling van de hoofdgang boven de gewelven weg en daar zit boven de gewelf stenen  een dunne opbouw laag van resten van de gewelfbouwstenen met kalk. Vervolgens een leemlaag en vervolgens opgevuld met leemaarde en locale stenen met een toplaag van organisch material van verweerde vloeren. Ik verwijder opvulling daar het vochtig is en eneregtisch ‘vol’ is; veel oude informatie die niet meer past in de nieuwe tijd.
- begin 18e eeuw de verlenging van het huis naar het oosten met Boheemse stal natuursteen gewelven. Boven de staldeur is een inscriptie met het jaar 1712,  welke steen eerst boven de hoofdingang heeft gezeten.  Het voorhuis heeft  dan nog nog de oorspronkelijke vakwerkwanden constructie.
- begin 1800 de verstening van het westhuis. De hoofddeur heeft een gevelsteen met het jaar 1800.
- Eind 19e eeuw; de afbraak van de boven schuur boven de stal en de ombouw tot woonruimte met een uitbouwtje.  Ook de bouw  van de west schuur
- aankoop in 2006 en start deel verbouwing met een dakstoel brand in 2012 , die  er voor zorgde dat er een nieuwe mooie dakstoel kwam en een algehele sanering van de eerste verdieping.
Een anekdote. Toen Nadine in 2012 zwanger was  van Jonathan en ze leefde in het voor haar te koude huis, wenste ze dat de nieuw geborene er zorg voor zou dragen dat er centrale verwarming in het gebouw komt.  Je kunt de nieuwe bewoners natuurlijk ook wat vragen om mee te nemen, niet waar! Nu heeft de brand meer oorzaken dan deze wens maar feit is nu wel dat de sanering van de eerste verdieping het mogelijk maakt de hoofdleidingen te leggen van een te realiseren cv verwarming!
Het gehele huis krijgt nu een nieuwe dooradering van afvoeren, en aanvoeren van elektriciteit, centrale verwarming, erf-bronwater en telefoon/internetkabels.  Ik zorg er wel voor dat er ruimten blijven waar geen elektra komt of warmte-isolatie, cv of telecommunicatie.  Zo zal boven de kelder in de noorduitbouw een onverwarmde, elektriciteit-vrije ruimte komen voor stilte  en  bezinning. Ook blijven daar ruimten voorzien van een houtkachel verwarming. Het nieuwe binnen de gegeven mogelijkheden inbrengen in het oude. Mijn grote werk.
De driehoek is het  symbool in het oorspronkelijke T-vormige bouw met de punt naar het noorden: de oude heilige gewijde richting waar het donker is, de moeder van het Licht. De gelijkzijdige driehoek komt veel voor in de ornamentiek op de schuur van de drie cirkels, en in de badkamer op het noorden.
Energetisch was de plaats een krachtplaats die in de loop van de tijd steeds meer dichtslibde. M’n vrienden maakten het weer wakker en zo kan de plek weer de nieuwe tijd ingaan.  “Oude wijn in  een vernieuwd vat.”
Je bent van harte welkom om een bewuste werk-steen bij te dragen aan dit grote werk en om er vooral ook van te komen genieten.  Er is nog heel veel te doen om het voor de familie leefbaar te maken.  Deze zomer hopen we een kleine nieuwkomer te verwelkomen en zijn we met  drie kinderen. Drie, driehoek.  Help je mee dit jaar zodat we er weer in kunnen wonen?
Ik heb hier vele stenen, die vrijgekomen zijn bij het graafwerk  en zeg trots dat ik ‘steenrijk’ ben,  maar hiert is ook ruimte, vijf elementen plekken, nachtduisternis, een grote donkerruimte in de buitenkelder, helend bronwater, stilteplekken, beschutte zithoeken, oude erf bomen, ruimte en een fantastisch gebied als het Fichtelgebirge. Welkom en nogmaals dank aan alle ‘mogelijkmakers-medewerkers’.

Terugblik en stand van zaken in februari/maart op de Naturbegegnungshof Schirnding in het Fichtelgebirge
Het is zeer aangenaam weer deze tijd. Sinds mensenheugenis is het niet zo mild geweest waardoor alles meer dan een maand vroeger is dan gewoonlijk.
Elke maand houden we hier ook inspiratieve avonden en excursies in het landschap.
De werkzaamheden op de hof van Schirnding waren ondermeer:
-       start detail elektriciteits leidingen elektriciteit oosthuis in douche en gang
-       verwijderen bodem gang, uitgraven en voorzien van een deklaag. In de ondergang komt een hoofdleiding van de cv
-       diverse werkzaamheden in badkamer oost
-       diverse timmerman werkzaamheden zoals het maken van een nieuwe wintertuindeur, raampjes in de gang gemaakt van de oude  verwijderde dekbalken
Met heel veel dank aan de timmerman Wensel, Hans, Andreas  en het installatiebureau.  

Oproep; werkassistentie
Dringend gevraagd assistentie voor de komende periode.  Mocht je iemand kennen die tijd en zin heeft om een steentje bij te dragen,  laat het me weten! Momentane werkzaamheden;  wanden schonen, voegen, schuren balken, zaagwerk buiten, tuinieren, luieren e.d. 

Volgende reismomenten om mee te reizen
- vertrek vanuit Nederland op woensdagmiddag 19 maart en retour in overleg in maart. Wil je zelf langskomen laat het me weten.  Je kunt ook goed met de trein hier komen. Een enkele reis vanuit Schirnding kost zo 60 euro als je via ons  vroegtijdig boekt.

Dank voor je aandacht!!
Graag tot weerziens of weerhorens namens,
Dick van den Dool & Janne & Jonathan & Nadine Heintel
Adresse: Hauptstrasse 16
95706 Schirnding

Beseelte Landschaft für lebendige Menschen
Alle Elemente sind hier vorhanden: eine kraftvolle und lebendige Erde, ursprüngliches und sauberes Wasser mit vielen Quellen rund um Europas Hauptwasserscheide, eine feuerreiche Erde mit alten Vulkanen und weitgehend unverschmutzte, frische Luft. Vor allem aber besitzt das Fichtelgebirge ein beseelte Landschaft mit geschichtlich bedeutsamen Plätzen und vielen alten Kraftorten, die noch immer spirituelle Qualitäten wie Stille und Begegnung besitzen. Fünf Eigenschaften, die das Fichtelgebirge zum kraftvollsten Naturgebiet Deutschlands machen und viel Lebensqualität mit sich bringen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten