dinsdag 4 november 2014

Mesolitisch houten godenbeeld uit de Oeral : Het Shigir boomtotembeeld







Het gaat hier om een verticaal  staand incompleet beeld  bestaande uit twee delen van elk drie op elkaar staande figuren met een zevende daar boven op. Dus met totaal zeven gezichten. 
Het werd in Januari 1890 bij Kirovogradm in de Oeral  in het veen gevonden op 4 m diepte gevonden.   
Het is de oudste bewerkte houten vorm  van zo’n aard gemaakt van een 159 jaar oude Phytoncidic  lariks.
Originaal was het in 1890 nog  5,3 m lang (!!) maar door de tijd heen is 1,93 m van het beeld verdwenen. Wat het museum laat zien is een reconstruktie van de bewaard gebleven delen en bepaalde bronnen twijfelen aan deze reconstruktie.
Het geschatte bouwjaar is 9500 B.C. en aan een presies datering wordt nog gwerkt door Duitse wetenschappers. Verwacht wordt het resultaat in februari/maart 2015.
Op het standbeeld staan  polysemie symbolen en pictogrammen met een meerdimensionale betekenis. Het gaat om rechte lijnen, zig-zag lijnen, rechthoeken, ruiten, cirkel. Een symboliek die hier in Europa nog in de romaanse tijd in kerken werd toegepast en in de landelijke bouwkunst tot ver in de 20ste eeuw!
Het beeld bevindt zich in het Jekaterinburg History Museum in de Oeral.
Ik houdt het op een luchtgod die in die tijd werd geëerd.

"Professor Mikhail Zhilin, leading researcher of the Russian Academy of Sciences' Institute of Archeology, explained: 'We study the Idol with a feeling of awe. This is a masterpiece, carrying gigantic emotional value and force. It is a unique sculpture, there is nothing else in the world like this.  It is very alive, and very complicated at the same time. "




Geen opmerkingen:

Een reactie posten