maandag 26 oktober 2015

Geopolitiek van emoties


            Deze blog plaatste ik op 17 februari 2009

“Hoe culturen van angst, vernedering en hoop de wereld veranderen
Wij [in Europa] zijn bang voor een invasie van de allerarmsten uit Afrika. We zijn bang te worden opgeblazen door de grootste fanatiekelingen uit de landen van de fundamentalistische islam, zo niet uit eigen land. En we zijn bang dat we worden ingehaald door de meest dynamische landen in Azië. Om de wereld te kunnen verklaren zijn het niet de economische belangen maar de passies of emoties die de doorslag geven.’ Dominique   Moïsi, specialist internationale betrekkingen aan het Parijse Institut Francais des Relations Internationales.
In 1993 bood Samuel Huntingtons boek Botsende beschavingen een visie op een wereld die verdeeld wordt door culturele verschillen, nationale belangen en politieke ideologieën. Dominique  Moïsi laat in Geopolitiek van emoties zien waarom sommige culturen eerder met elkaar in botsing komen dan andere. Hij spreekt dan ook over een Clash of emotions.  Moïsi toont op overtuigende wijze aan dat zowel de VS als de Europese landen beheerst worden door angst voor  ‘de ander’ en het verlies van hun nationale identiteit. De V.S. wordt vooral beheerst door de angst voor de angst en de angst voor zijn verlies als wereldmachtige en haar strijd om de macht tegen het terrorisme. Terwijl Europa zich angstig maakt voor haar eigen identiteit: wat gaat er van me worden.
Moslims en Arabieren, zo betoogt hij, hebben een cultuur van haat en vernedering gecreëerd door een combinatie van op het verleden gebaseerde wrok, beperkte toegang tot de wereldmarkt en religieuze conflicten (die zowel de thuislanden als de moslims in het westen in hun greep houden). Terwijl het westen en de moslimwereld zich opmaken om de degens te kruisen, bestaat in Azië, China, India , dat zich concentreert op een betere toekomst, juist een cultuur van hoop, dat je vol zelfvertrouwen de macht in eigen handen kunt nemen.
Door de drijvende krachten achter onze culturele verschillen in kaart te brengen, biedt Geopolitiek van emoties een beter begrip van de wereld waarin we leven en wellicht zelfs een vreedzame oplossing voor de onwetendheid en verschillen die ons dwarszitten.

Teveel angst leidt tot een koude implosie
, teveel vernedering leidt tot een warme explosie. 
teveel hoop leidt tot een luchtige illusie
alle drie hebben een middenweg nodig.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten