maandag 12 oktober 2015

Lossen die hapElke ruimte/tijd/materie eenheid heeft zijn eigen kwaliteiten. Als je van de ene eenheid in een andere komt is loslaten, afscheid nemen van de eenheid waaruit je komt nodig om de andere eenheid te ontmoeten. Juist dat niet vol-ledig loskomen van de oude eenheid zorgt er voor dat je niet goed kunt ervaren wat in de nieuwe eenheid leeft.
Overgang loskomens zijn bijvoorbeeld stilte, naar binnen gaan, bidden voor het eten/danken na het eten, reizen, even een luchtje scheppen buiten, slapen.
Wat ik merk dat velen niet in staat zijn te lossen en alles van daar/toen/daar-materie meenemen in het hier en nu.
Oude tradities kenden zo hun kleine en grote loslaatrituelen; op pelgrimage gaan, vakantie, een dagje uit etc.  Hawaiaans sjamanisme kent twee dagelijkse rituelen; ‘s morgens bij het wakker worden en ‘s avonds voor het slapen gaan. Het betreft dan niet alleen mensen, ook voorwerpen en situaties. Een wekelijks loslaatmoment in het Christendom is ook de zondag.


Blijft de vraag dat intern steeds aangeraakt wordt het onverwerkte. Juist in deze tijd komt veel los en is het zaak de haakjes te bevrijden. Veel bevrijding gewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten