een waarnemingen ervaring gisteren tijdens m'n onderzoek in de bergen van het Fichtelgebirge
Het bos tussen de dorpen Annen, Anloo en Schipborg heeft veel bijzondere plekken; het is niet voor niets het eerste archeologische rijksmonument van Nederland. Naast de eeuwenoude zichtbare sporen, zoals hunebedden, karrensporen en grafheuvels, zijn er ook onzichtbare elementen die het bos speciaal maken. Ruim tien jaar geleden stond de werkgroep Energetische Waarden op om aandacht te vragen voor die elementen. Dat was in de tijd dat de plannen voor herinrichting van het bos bekend werden gemaakt.
Doel van de herinrichting was onder andere om de zichtbaarheid van de archeologische rijkdom te vergroten en beter te kunnen beschermen. Daar was ook groot materieel voor nodig, maar de werkgroep Energetische Waarden adviseerde om dat op bepaalde plekken in het bos achterwege te laten, om bepaalde delen van het bos te sparen, er voorzichtig mee om te gaan en om zo min mogelijk het gebied te verstoren.
Voor Kees van Son, boswachter van het Strubben Kniphorstbosch, was de spirituele waarde van het bos nieuw. "Wij boswachters zijn technisch opgeleid in bos- en natuurbeheer. Ik weet van natuurwaarden, maar ik weet niets van spirituele of energetische waarden", zegt Van Son. Maar de verhalen van de werkgroep wilde hij wel horen, hij stond ook open voor een wandeling met wichelroedes. "Ik wilde er wel meer van weten. En sindsdien houden we er rekening mee. Met name in dit bosgebied, waar je overal nog sporen kan zien van het verleden, van onze voorouders."
Het gevolg van de adviezen van de werkgroep was dat Staatsbosbeheer in een bepaald deel van het bos anders te werk ging. Geen grote machines, er is met kleiner materieel of zelfs met de hand gewerkt. Wetenschapper Cathrien de Pater volgt dit nauwlettend. Ze is verbonden aan de Wageningen Universiteit en doet promotieonderzoek naar de relatie tussen spirituele waarden en bosbeheer. "Ik onderzoek spirituele waarden in het algemeen. Ik wil weten: hoe werkt dat nou door in de praktijk van het bosbeheer?"
Wat een spirituele waarde nou precies is, mogelijk ervaart iedereen dat op een eigen manier. Feit is dat er groepen zijn die een bepaalde ervaring of beleving bij het bos hebben, die zich niet makkelijk laat omschrijven. En dat maakt het onderzoek van De Pater zo interessant. "Spirituele waarden zijn niet tastbaar, niet meetbaar. Maar het is wel heel belangrijk; mensen hebben spirituele ervaringen in de natuur. Niet heel vaak, maar soms overkomt het mensen. Ze weten niet goed hoe ze dat moeten duiden, maar het raakt ze."
Volgens De Pater groeit de groep mensen met deze ervaringen. "Mensen komen steeds meer in de natuur, zeker ook in de coronatijd. En de bosbeheerder moet daar dan weer rekening mee houden. Wat gebeurt er dan, gaan al die mensen bomen knuffelen of langs bepaalde lijnen door een rustgebied lopen?", zegt ze met een glimlach. Het is een van de vragen die in haar jarenlange onderzoek naar voren komt, ze hoopt in 2023 te promoveren. Uit onderzoek blijkt al dat deze groepen mensen vaak een diepe motivatie hebben om de natuur te beschermen. "Spiritualiteit kan heel goed de motivatie vormen als er ook actie nodig is. Je kan het niet volhouden, dat confronteren enzo, als je er niet innerlijk toe gemotiveerd bent, en die vonk kan ook uit spiritualiteit voortkomen."
De werkgroep Energetische Waarden wilde overigens bewust geen actiegroep zijn, de groep heeft vooral geacteerd door aandacht te vragen voor en advies te geven over spirituele waarden.
In ROEG! laat boswachter Kees van Son meer zien van het Strubben Kniphorstbosch. Kijk zaterdag vanaf 17.11 uur naar TV Drenthe of kijk het terug via: https://www.roeg.tv/uitzendingen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bij de benaming van de nieuwe coronavariant omicron twee letters uit het Griekse alfabet overgeslagen. Eigenlijk was de naam 'Nu' aan de beurt, maar dat kon te gemakkelijk worden verward met 'new', het Amerikaanse woord voor nieuw.
Ook 'Xi', de volgende letter uit het alfabet, werd door de WHO overgeslagen, omdat het in China een veelvoorkomende achternaam is, zo zegt een woordvoerder tegen The New York Times. De Belgische viroloog Marc Van Ranst meldt tevens dat voor de WHO deze naam 'diplomatiek delicaat' lag, omdat de Chinese president Xi Jinping heet.
Volgens de WHO-woordvoerder is voor het geven van namen aan ziekten het beste om daarbij geen 'culturele, sociale, nationale, regionale, professionele of etnische groepen' te kwetsen. Om niemand voor het hoofd te stoten en geen verwarring te scheppen, kwam de Wereldgezondheidsorganisatie daarom voor variant B.1.1.529 uit bij Omicron, de 15e letter uit het Griekse alfabet.
De WHO gebruikt Griekse namen voor sommige coronavarianten zodat ze in het dagelijks gebruik beter zijn te onderscheiden. Niet alle varianten die een naam hebben gekregen, zijn zo bekend geworden als de delta-variant en de voorheen dominante alfa-variant.
net voor advent de eerste poedersneeuw vanmorgen
feest op de europesche waterscheiding, die loopt door het hoge Fichtelgebirge op 7-800 m.
The country is adding an amendment to its Animal Welfare Sentience Bill to recognize creatures such as octopus, crabs, squids, and lobsters along with “all other decapod crustaceans and cephalopod molluscs” as sentient creatures, according to a press release from the UK Department for Environment, Food & Rural Affairs. The bill aims to ensure animal sentience is taken into account when developing government policy, and as such could inform debates around animal rights and dietary choices.
“The science is now clear that decapods and cephalopods can feel pain and therefore it is only right they are covered by this vital piece of legislation,” Animal Welfare Minister Lord Zac Goldsmith said in the release.
It’s worth noting that the release stressed that no existing marine industry operations and practices will be impacted by the law, as it only influences future government decisions. However, it’s still good to see that a major world government is taking concrete steps to finally recognize the sentience of the critters — and how they might not appreciate, you know, being boiled alive for their delicious meat.
Desinformatie staat centraal in rapport over toekomst journalistiek |
De homepage van de scenariostudie Journalistiek 2035 |
Desinformatie en vertrouwen in het nieuws zijn prominente onderwerpen in een onderzoek over de toekomst van de journalistiek. In de scenariostudie Journalistiek 2035 schetst Van de Bunt Adviseurs, in opdracht van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, vier toekomstbeelden van de Nederlandse samenleving in 2035. Meer dan 60 experts, opleiders van journalisten en andere betrokkenen droegen in online sessies ideeën aan waaruit de samenstellers trends destilleerden. Bovenaan het lijstje ‘impactvolle en zekere trends’ staat: ‘Mis- en desinformatiecampagnes nemen in aantal, ernst en omvang toe.’ Als belangrijkste onzekere factoren voor de toekomst noemen de auteurs de vraag hoe techbedrijven worden gereguleerd en in hoeverre burgers elkaar blijven vertrouwen. Ze voorzien vier mogelijke scenario’s.
De interactieve, futuristische website van Journalistiek 2035 is zeker een bezoekje waard. De scenario’s bevatten science-fictionelementen: zo volgt de lezer in Extremes een journalist onderweg naar een interview met de beruchte complotdenker GertJan van der Velde. Voordat hij daar arriveert, verzeilt hij in een situatie die laat zien hoe erg de samenleving gepolariseerd is, waardoor het interview ineens heel anders verloopt. Het scenario leest als een hoofdstuk van een (dystopische) roman, waaruit blijkt dat het zinloos is om de ander te overtuigen van feiten. |
To have a good understanding of fire, we must also understand air, for air and fire complement each other. Air, with its coolness, has a regulating power over fire. We find the same phenomenon within ourselves. How? We are travellers, journeying through space; to fulfil our destiny we need both heat and cold. The heat is within us in that internal boiler, complete with fuel, which we carry with us to heat us from within, for it is very cold outside, and the way is long; we need to keep this inner fire burning. As for the cold, it comes from without; it is the air which regulates the temperature. We could say that fire is love, and air is wisdom. Love is within us whereas wisdom is outside us, so that we may study it, contemplate it, and use it to regulate our inner fire. » |
Omraam Mikhael Aivanhov |
een uitspraak in het gnostische boek 'Evangelie van Filippus':
Vandaag uitgenodigd om een oude voor het publiek verborgen plek te bezoeken in het hoge Fichtelgebirge, een oude Godinnen plek die pas in de 11e eeuw in onbruik raakte door de uitroeiing van de oude vrouwelijke clan gemeenschap.
Nu zijn in dit gebied nog vele oude Vruchtbaarheidsplekken die een combi zijn van de Godin met Pan, die een hele lange traditie hebben gekend. De zeer oude slangen cultussen, zijn nog herkenbaar in de granieten structuren.
| |||||||||
|
doch ze kiezen meest het laagste van hoog tot Laag, ook jij.
wijs niet naar hen, doch begin vandaag....