Voor de ontwikkeling van het toekomstige stadsdeel Pampus laat de gemeente Almere momenteel uitgebreid bodem- en archeologisch onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek brengt niet alleen de ondergrond in kaart, maar levert ook waardevolle historische vondsten op. De afgelopen maanden is geboord naar diepere lagen waar mogelijk resten uit de Steentijd in te vinden zijn. Ook het onderzoek naar de kerkkap is onderdeel van de voorbereiding.
Een maritieme schatkamer
Al kort na de inpoldering van het gebied werden in Pampus de resten van drie scheepswrakken gevonden. Deze schepen vergingen tijdens zware stormen op de Zuiderzee, die ooit dit gebied bedekte. In de buurt van de scheepswrakken ligt ook het bijzondere bouwpakket van de kerkkap. Deze vondsten maken Almere Pampus tot een van de rijkste gebieden voor scheepsarcheologie in Flevoland.
De kerkkap: een middeleeuws bouwpakket
De kap bestaat uit minstens tachtig houten balken, die samen een dakconstructie vormen van ongeveer 9 bij 22 meter. Het hout was onderweg over zee om ergens anders – mogelijk in Friesland – opgebouwd te worden. Op de balken zijn merktekens aangebracht door een timmerman, als instructie voor de opbouw. Maar de kerkkap heeft zijn bestemming nooit bereikt: het hout is overboord gevallen, of misschien wel met schip en al gezonken. Nu, zeshonderd jaar later, wordt het weer blootgelegd.
Op woensdagmiddag 2 oktober van 13.00 tot 16.00 uur opent de opgraving in Almere Pampus haar deuren voor het publiek. Bezoekers krijgen de kans om het onderzoek van de archeologen van dichtbij te volgen, vragen te stellen en andere vondsten uit de Middeleeuwen te bewonderen. Kom langs en ontdek een uniek stukje van de verborgen geschiedenis van Almere.
https://erfgoedstem.nl/unieke-middeleeuwse-vondst-in-almere-pampus/?utm_source=De+Erfgoedstem&utm_campaign=299223505e-Erfgoedstem_06-06-24_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_7e01b0f316-299223505e-48677
Geen opmerkingen:
Een reactie posten