donderdag 3 oktober 2024

nog meer Nazca geogliefen

 Het onderzoeksteam heeft in totaal 303 nieuwe, voorheen onbekende geogliefen geïdentificeerd

Het onderzoeksteam heeft in totaal 303 nieuwe, voorheen onbekende geogliefen geïdentificeerd

Sakai et al.

300 nieuwe figuren ontdekt in de Nazca Woestijn met behulp van AI

Een Japans onderzoeksteam heeft in slechts enkele maanden tijd bijna evenveel figuren in de Nazca Woestijn in Peru ontdekt als in de afgelopen eeuw. De nieuwe geometrische patronen – ook wel geogliefen genoemd – werden gevonden met behulp van kunstmatige intelligentie.

Tekst: Thomas van Roijen

https://archeologieonline.nl/nieuws/300-nieuwe-figuren-ontdekt-in-de-nazca-woestijn-met-behulp-van-ai?utm_source=Email&utm_medium=Nieuwsbrief&utm_campaign=NB-2024-10-03-AO



Onbekende figuren ontdekt

Het onderzoeksteam heeft in totaal 303 nieuwe, voorheen onbekende geogliefen geïdentificeerd. Deze nieuwe figuren beelden mensen en dieren af en zijn kleiner dan de wereldberoemde geometrische patronen die eerder in de Nazca Woestijn zijn gevonden. Deze figuren, die dateren van ongeveer 200 tot 700 na Christus, beslaan een gebied van bijna 500 vierkante kilometer. De recent gevonden geogliefen zijn gemiddeld zo'n 9 meter lang, veel kleiner dan de beroemdste Nazcalijnen die soms meer dan 100 meter lang zijn.

De onderzoekers maakten gebruik van gedetailleerde beelden die waren verkregen via vliegtuigen en satellieten

De onderzoekers maakten gebruik van gedetailleerde beelden die waren verkregen via vliegtuigen en satellieten

Sakai et al.

Gebruik van AI

De onderzoekers maakten gebruik van gedetailleerde beelden die waren verkregen via vliegtuigen en satellieten. Deze beelden hadden een resolutie van slechts enkele centimeters per pixel. Het analyseren van al deze gegevens zou voor het menselijk oog jaren, zo niet decennia, hebben geduurd. Daarom werd deze taak overgelaten aan een AI-systeem. Ondanks de uitdaging om het systeem te trainen met slechts een beperkt aantal eerdere beelden, herkende de AI 1.309 mogelijke geogliefen in de beelden. Na deze bevinding werd er tussen september 2022 en februari 2023 een veldexpeditie uitgevoerd. Dit leidde tot de ontdekking van de 303 nieuwe geogliefen.


Figuren beelden menselijke offers uit

De onderzoekers vermoeden dat de recent gevonden figuren werden getekend door mensen in kleine, dunbevolkte gemeenschappen. Volgens de archeologen gebruikten de makers deze geogliefen mogelijk om informatie te delen over rituelen en vee. Expeditieleider Masato Sakai gaat ervan uit dat sommige van de geogliefen, zoals menselijke hoofden, mogelijk menselijke offers aan de goden uitbeelden. Volgens de onderzoekers zou het namelijk gaan om offers waarbij mensen onthoofd werden. Sakai suggereert dat de geogliefen destijds dienstdeden als rituele ruimtes, waar afbeeldingen van dieren en mensen werden gebruikt om kennis over te dragen in een samenleving zonder geschreven taal.

De Nazcacultuur

De eerste Nazcalijnen werden in de jaren dertig ontdekt door Peruaanse piloten en zijn vernoemd naar de Nazcacultuur die van 200 v.Chr. tot 1000 n.Chr. de Nazcavallei bewoonde in Peru. De mensen uit deze beschaving zouden de lijnen in de grond hebben gemaakt. De lijnen werden gevormd door de donkere rode aanslag op de woestijngrond weg te schrapen. De lichtgekleurde laag zand kwam daardoor aan de oppervlakte te liggen en vormde lijnen die van een afstand goed te zien waren.

De meeste lijnen stellen dieren en geometrische figuren voor. Zo zijn er tekeningen van spinnen, vogels, kikkers, apen en een walvis, maar ook van een labyrint en andere geometrische vormen. Het vreemde is dat sommige dieren niet voorkwamen op het Zuid-Amerikaanse continent en het is dan ook de vraag hoe deze kennis in de Nazcacultuur is terechtgekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten