donderdag 10 oktober 2024

dit is er wat er van Piet Hein is overgebleven: zijn daden waren groot. maar zijn naam is ook klein..


Strijd om vermeende stoffelijke resten Piet Hein



De Oude Kerk in Delft wil graag een botje en een plukje haar van Piet Hein terugkrijgen. Het lichaam van de admiraal ligt in de kerk begraven, maar deze overblijfselen worden momenteel bewaard in het archief van het Rijksmuseum in Amsterdam. Nyncke Graafland, directeur van de Oude Kerk, ziet dit als een goed moment om “een fout uit het verleden” te herstellen, zo vertelde ze in het NOS Radio 1 Journaal. In de documentaire Beelden van Piet Hein heeft ze een oproep aan het Rijksmuseum gedaan om de overblijfselen terug te geven.

Het graf van Piet Hein wordt momenteel grondig gerenoveerd, iets wat voor het laatst in 1880 gebeurde. Uit documenten van die tijd blijkt dat de grafkist van de admiraal toen zo beschadigd was dat een nieuwe kist moest worden gemaakt. Vermoedelijk heeft iemand tijdens die renovatie het botje en plukje haar meegenomen. In 1893 ontving het Rijksmuseum deze resten van een anonieme schenker. Later bleek uit onderzoek dat de gever een voormalige minister van Marine was.

Grafroof
Graafland meent dat het hier om grafroof gaat. Ze vindt het ongepast dat delen van zijn lichaam in een museum worden bewaard. Nu het graf vanwege de renovatie opnieuw is geopend, zag ze de kans om de resten terug te plaatsen. “Sinds de restauratie in 1880 is er nooit een moment geweest waarop het kon. Het graf gaat nu open en dan hopelijk de komende eeuwen niet meer.”

Het Rijksmuseum wil de overblijfselen echter niet teruggeven. Ze twijfelen of het wel echt om menselijke resten gaat, en of deze inderdaad uit het graf van Piet Hein komen. “Er zijn geen andere bronnen waaruit blijkt dat de stoffelijke resten uit het graf gestolen zijn,” aldus een woordvoerder.

Geen overeenstemming
Hoewel er gesprekken zijn geweest tussen de Oude Kerk en het Rijksmuseum, hebben ze geen overeenstemming bereikt. Het museum ziet de resten als eigendom en wil ze behouden voor onderzoek. Ze willen graag met de kerk samenwerken om te onderzoeken of de overblijfselen echt van Piet Hein zijn.

Ondanks dat de renovatie nog bezig is, is het graf inmiddels weer gesloten. Het moment om de overblijfselen terug te plaatsen is voorbij, maar volgens Graafland zouden ze nog steeds bij de kist kunnen komen.

Piet Hein, een zeeheld?
Piet Hein, een luitenant-admiraal en commandant van de West-Indische Compagnie, wordt al lange tijd als zeeheld gezien. Maar in recente jaren is dit beeld veranderd. Critici stellen dat het niet juist is om iemand die betrokken was bij gewelddadige veroveringen te vereren. Piet Hein is vooral bekend vanwege de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628, waarvan de buit gebruikt werd om suikerkoloniën in Brazilië te bezetten. Hein zelf stierf in 1629 tijdens een gevecht met kapers bij de Belgische kust.

https://erfgoedstem.nl/strijd-om-vermeende-stoffelijke-resten-piet-hein/?utm_source=De+Erfgoedstem&utm_campaign=c0a53794e6-Erfgoedstem_23-05-24_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_7e01b0f316-c0a53794e6-48677

Geen opmerkingen:

Een reactie posten