zondag 2 juli 2017

vernietiging en geboorte

"‘Deze universiteit [Leiden]  is opgericht door Willem van Oranje, als dank aan de stad Leiden. Maar het geld voor die oprichting was afkomstig van het plunderen van de abdij van Egmond. Voor zover ik weet heeft deze universiteit of Willem van Oranje daarvoor nooit excuses gemaakt aan de katholieken. Terwijl we er nog altijd van profiteren dat die universiteit is opgericht. Maar er zijn hier inmiddels wel heel veel katholieke hoogleraren, docenten en studenten. Dus dan zou je kunnen zeggen: die excuses hoeven niet meer, want het heeft zichzelf opgelost."

In 1568, aan het begin van de 80 jarige oorlog, plundert afgedankt krijgsvolk van Hendrik van Brederode de abdij. In 1572 vernielt de bende van Sonoy de bibliotheek en een jaar later steken geuzen de gebouwen in brand. Van het middeleeuwse klooster resten dan de beschadigde abdijkerk en Buurkerk.

Karwan Fatah-Black, historicus aan de Universiteit Leiden en geldt als expert op het gebied van slavernijverleden.
Drie jaar geleden promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de rol van Paramaribo in de Atlantische handel. Vorig jaar ontving hij van onderzoeksfinancier NWO een Veni-beurs om vier jaar onderzoek te doen naar stadsslavernij in Suriname. Donderdag 29 september werd hem door de KNAW de prestigieuze Heineken Young Scientist Award uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor getalenteerde onderzoekers.


Bron: https://www.vn.nl/fatah-black-vaderlandse-geschiedenis-koloniale-geschiedenis/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten