maandag 31 juli 2017

De laatste foute oorlog van Nederland in Indonesië

De rol die de oorlog in Indonesië van 1945 tot 1949 speelt in het Nederlandse publieke historische bewustzijn blijft beperkt.  Deze laatste koloniale oorlog in Indonesië hebben ook heel veel slachtoffers gemaakt.

Mijn vader was na de oorlog een van de eerste die ‘hun land vrijwillig gingen dienen’ en vier jaar oorlogsleed heeft meegemaakt en heeft veroorzaakt. Aan het eind van zijn leven was hij trots op zijn veteranen schap maar aan zijn kinderen heeft hij nooit gedeeld wat hij daar werkelijk heeft gedaan! We merkten alleen zijn soms heel onprettig afwijkend gedrag.

Wat zijn de cijfers van slachtoffers eigenlijk?

- Het aantal Nederlandse militaire  gesneuvelden en verongelukten in Nederlands-Indië : 4751 (volgens het Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

- Over het aantal Nederlandse burgerdoden wordt uitgebreid gediscussieerd (schattingen lopen uiteen van 5000 tot 30.000).

- Onder veel historici circuleert  tegenwoordig een schatting van 100.000 Indonesische slachtoffers. (volgens Loe de Jongs  in  Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog (1988). De Jong schreef daar: ‘In Indonesië wordt gesteld dat de Republikeinse strijdkrachten in de jaren ’45-’49 in totaal ca. honderdduizend man hebben verloren’
In de jaren 1945-1949 vond ook voortdurend strijd plaats tussen diverse Indonesische groepen (onder andere communisten, islamisten en aanhangers van de Republiek Indonesië). Sommige latere historici (onder anderen Remco Raben en Gert Oostindie) suggereren dat slachtoffers door onderling Indonesisch geweld ook onder de genoemde 100.000 kunnen vallen.

Bij een recente telling  van het aantal  gesneuvelde Indonesiërs –soldaten en burgers-  komt  uit op tenminste 97.421.(bron; Christiaan Harinck werkt aan het KITLV (Leiden), Nico van Horn werkte eveneens aan het KITLV en ging mei 2017 met pensioen. Bart Luttikhuis werkt aan de Universiteit Leiden) Troepencommandanten te velde moesten de toegebrachte ‘vijandelijke verliezen’ (gesneuvelde, gewonde en gevangen genomen vijanden) registreren en doorgeven aan hun meerderen.

Dergelijke cijfers zijn niet altijd betrouwbaar en volledig.
De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk boven de 100.000 doden.

Dat alles toont een beeld van een bloedige laatste koloniale oorlog in een na oorlogse tijd dat politici  beter had moeten weten!
De trans generatieve oorlog traumata aan beide zijden zitten nu nog bij ons kinderen van deze 'helden' in de  naweeën. Bij mij als kind en mijn broer en zus.

Dank zij de politiek die koos voor doorbezetting!

Bron:

https://www.groene.nl/artikel/wie-telt-de-indonesische-doden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten