Franse studie: Hoge concentraties onkruidverdelger in meer dan de helft van spermamonsters
Meer dan 55 procent van de spermamonsters van een Franse vruchtbaarheidskliniek bevatten hoge gehaltes glyfosaat, ’s werelds meest gebruikte onkruidverdelger. De resultaten suggereren een negatieve invloed van de omstreden chemische stof op de voortplanting en mogelijk op het nageslacht, stellen wetenschappers in nieuw onderzoek.
Glyfosaat wordt in Europa en de VS gebruikt op een groot aantal voedselgewassen en in woonomgevingen. Het populairste product op basis van glyfosaat is de onkruidverdelger Roundup van Monsanto, die de afgelopen jaren in het middelpunt stond van juridische gevechten. Er zijn aanwijzingen dat de onkruidverdelger mogelijk de kans op kanker en Parkinson verhoogt, maar bij gebrek aan definitief bewijs is de chemische stof nog altijd niet verboden. In november vorig jaar werd glyfosaat daarom voor nog eens tien jaar toegelaten in de Europese Unie.
De niveaus die de Franse onderzoekers vonden in sperma waren vier keer hoger dan in het bloed van de mannen, wat volgens de auteurs de eerste keer was dat deze vergelijking werd gemaakt. Ze noemden de bevinding ‘zorgwekkend’ en zeggen dat de resultaten suggereren dat de chemische stof ‘bijzonder gevaarlijk’ is voor voortplanting.
Werknemers in de landbouw hadden de hoogste glyfosaatspiegels. Bij 96 procent van de boeren die deelnamen aan het onderzoek werd de stof in sperma teruggevonden - al was dat in sommige gevallen in een lage concentratie. Hoveniers hadden ook een van de hoogste niveaus glyfosaat, en rokers hadden meestal veel hogere concentraties dan degenen die niet rookten. Het eten van biologische producten had geen duidelijke invloed.
De auteurs van het onderzoek schrijven dat het verstandig zou zijn voor regelgevende instanties ‘om het voorzorgsprincipe toe te passen’, wat betekent dat er aan de voorzichtige kant wordt gekozen om de gezondheid te beschermen totdat er verder onderzoek wordt gedaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten