wat zijn de huidige plaatsen voor de verzorging van de ziel?
maandag 31 maart 2025
al weer die pesticiden......grrrrrrrrr pestkoppen!
Wat gaat er mis met de koolmees? Iedereen met een nestkast kan helpen de opvallende sterfte te onderzoeken


Ideale graadmeter
Grote voorraden vogelhuisjes
Vlooienbanden

zaterdag 29 maart 2025
Natuurarmoede is armoedig Materialisme van onbewust Leven
Opinie: Onze kinderen groeien op in natuurarmoede
Natuur in onze directe woonomgeving maakt ons gezond, weerbaar en sociaal. Voor kinderen is dat extra belangrijk. Tijd dus om aan de slag te gaan met vergroenen, zowel door gemeente als particulieren.
Recent Fins onderzoek onderstreept het nog eens; kinderen die met de handen in de modder spelen zijn gezonder. Minder allergieën en minder astma. De voordelen van natuur voor kinderen zijn al langer bekend; op groene schoolpleinen wordt actiever, gevarieerder en socialer gespeeld én minder gepest
Schoolpleinen met meer natuur dan tegels schieten terecht als paddenstoelen uit de grond, maar de rest van de woonomgeving moet volgen. En dat gebeurt nu volstrekt onvoldoende, met alle gevolgen van dien. Kinderen hebben veel meer gezondheidsproblemen dan nodig is, door gebrek aan natuur.
Over de auteur Karin Albers is ecoloog.
Natuurarmoede
Ondanks vele ambities wordt onze woonomgeving niet groener. Uit diverse recente onderzoeken blijkt dat het met de noodzakelijke vergroening van steden en dorpen niet de goede kant op gaat. De hoeveelheid groen, zeker per inwoner, loopt terug. Groennormen, als die er al zijn, worden niet gehaald.
We kunnen spreken van een epidemie van natuurarmoede. Diverse nieuwe bouwontwikkelingen bestaan vooral uit grijze stenen, van binnenstedelijke projecten tot nieuwe woonwijken. De gemeentelijke bezuinigingen die eraan zitten te komen, kunnen dit nog erger maken. Natuur en groen worden namelijk gezien als kers op de taart, in plaats van een heel belangrijk ingrediënt van de taart zelf.
Om het geld hoeven we het niet te laten; iedere euro die in natuur of natuurinclusieve maatregelen wordt geïnvesteerd verdient zich in veelvoud terug. Een slimme gemeente kan hier voordeel mee behalen. Groen is bovendien niet duur, zeker de meer natuurrijke groentypes, zoals bosplantsoen en bloemrijk grasland. Een groene tuin is ook niet ingewikkeld of veel werk, als je je er even in verdiept.
Wolk van vlinders
Stel je eens voor dat je zelf een egel bent, dan wil je in iedere woonwijk kunnen wonen. Voor veel kinderen is dat hun favoriete dier in de wijk. Voor veel tuinliefhebbers ook, want hij eet graag slakken. Ook van vogels en vlinders genieten veel mensen. Iedereen, zeker kinderen, zou in de buurt een wolk van vlinders moeten kunnen tegenkomen op een mooie zomerdag.
Dit kan op alle schalen worden gerealiseerd: van natuurrijke parken en schoolpleinen tot kleurrijke stadstuinen, geveltuinen en balkons. Als we in het openbaar groen meer naar de natuur kijken voor inspiratie en die natuurrijker maken, komen kinderen veel eerder en intensiever in contact met de natuur.
Met participatieprojecten waarin bewoners de handen letterlijk in de grond steken, komen we nog sneller vooruit. Als we schoolpleinen en stadstuinen vergroenen, pakken we direct de omgeving aan waar kinderen opgroeien. Zelfs in een geveltuintje of op een balkon kunnen honderden soorten insecten voorkomen, zoals vlinders, zweefvliegen en wilde bijen.
Dat is niet moeilijk, als er maar wat variatie aanwezig is. Met een brede aanpak kunnen we een eind maken aan natuurarmoede. Iedereen kan bijdragen. De volgende generatie plukt daar de grootste vruchten van en de huidige generaties pikken een graantje mee.
vandaag: gedeeltelijke zosverduistering.
SOLAR ECLIPSE ON MARCH 29TH: The New Moon is about to pass in front of the sun, almost completely covering the solar disk on March 29th. The best places to watch this partial eclipse are eastern Canada and Greenland where coverage will exceed 80%:
At maximum eclipse around 10:50 UTC, the solar disk will be transformed into a skinny crescent. Some reporters call this a "devil horn eclipse," but the view will be heavenly. If you're in the eclipse zone, check NASA's web page for a city-by-city timetable of when to look. (Be sure to use safe solar filters and/or eclipse glasses.)
bron: https://spaceweather.com/
hoe in Nederland wordt omgegaan met haar unieke verleden: loodsen erop zoals n Tiel
Archeologische sensatie in Tiel na ontdekking 'Stonehenge van Nederland': ’Vondst herschreef de geschiedenisboeken’


Groot archeologisch project

Drie grafheuvels

vrijdag 28 maart 2025
feest in de 'aangeklede' bomenbos: een levende Schotse traditie.
The pagan ritual dates back to 600 AD, though it's still very much alive as a contemporary practice. Listen as Alistair tells us more, then all read about Clootie Well here: https://www.atlasobscura.com/places/clootie-well?utm_medium=atlas-page&utm_source=facebook
zie het op: https://www.facebook.com/reel/1183449716843443
bijzondere Nederlandse traditie: tegelwippen..wippen maar die aardquadratiek!
Tegels eruit, groen erin: NK Tegelwippen gestart
Het NK Tegelwippen is gestart. Afgelopen woensdag hielp wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja bewoners aan de Singelweg met het verwijderen van tegels uit hun voortuin. Deze tuintjes van Christelijke Woningstichting Patrimonium worden omgetoverd tot een fleurige, groene oase.
Alle Groningers worden opgeroepen mee te doen. Een groene tuin neemt regenwater beter op, geeft verkoeling en is goed voor de biodiversiteit, aldus de gemeente.Vorig jaar zijn er in de gemeente een recordaantal van ruim 136.000 tegels gewipt. De gemeente hoopt dit aantal dit jaar te overtreffen.
slecht en te weinig water en warmte maken het leven van libellen zuur/soms onmogelijk: te warm en te droog 'kikkerlandje'
Libellen verdwijnen in hoog tempo uit Nederland
Het gaat slecht met de Nederlandse libellen. Tussen 2008 en 2024 zijn de populaties met ruim een kwart afgenomen. Zelfs algemene soorten als het lantaarntje en de paardenbijter hollen achteruit, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Vlinderstichting donderdag bekendmaakten.
Libellen staan bekend als pijlsnelle, geduchte jagers. Hun ogen bestaan uit tienduizenden facetten (ter vergelijking: een vlieg heeft er ‘maar’ een paar duizend) en hun vier vleugels kunnen ze onafhankelijk van elkaar bewegen. In tegenstelling tot andere insecten weten ze hun prooien vrijwel áltijd foutloos uit de lucht te vangen.
In Nederland komen 64 libellensoorten voor, die zich regelmatig voortplanten, vertelt Roy van Grunsven, die vanuit de Vlinderstichting bij de langjarige monitoring betrokken was. „Van 47 soorten hadden we genoeg betrouwbare gegevens om voor onze analyse te gebruiken.” De cijfers zijn verzameld door vrijwilligers, die op 500 plekken in Nederland tweewekelijks tellingen doen langs een vast traject.
Waterkwaliteit
Een tijd leek het juist bergopwaarts te gaan met de Nederlandse libellen, zegt Van Grunsven. „Soorten die bij stromend water leven zagen we sinds de jaren negentig in aantal toenemen doordat de waterkwaliteit verbeterde.” Het grootste deel van hun leven brengen libellen door onder water: soms wel jarenlang overleven ze daar als larve, om vervolgens enkele maanden als volwassen ‘imago’ rond te vliegen. „Maar die toename is inmiddels gestagneerd, en de laatste jaren zien we bij allerlei soorten dus juist de aantallen kelderen.” Juist omdat ze zo afhankelijk zijn van zoet water weten we dankzij hun aanwezigheid hoe het met plasjes en sloten gesteld is, voegt hij toe. „Dat ze verdwijnen betekent ook dat het daarmee niet goed gaat.”
De grootste bedreiging voor libellen is momenteel klimaatverandering. „Droogte en opwarmend water zijn funest, zeker voor koudeminnende soorten zoals de groene glazenmaker, de noordse winterjuffer en de maanwaterjuffer. Die laatste soort was 30 jaar geleden heel gewoon in Oost en Zuid-Nederland, maar is in de afgelopen twaalf jaar met meer dan 95 procent in aantal afgenomen.”
Warmteminnende soorten
De daling is niet alleen in Nederland te zien. „Vrijwel in heel Europa zie je een vergelijkbare trend, behalve in het noorden van Scandinavië en hoog in de Alpen.” Er zijn ook enkele warmteminnende soorten die in Nederland juist toenemen, zoals de zuidelijke keizerlibel en de vuurlibel, maar daarvan vlakt de groei de afgelopen jaren wel af. „Over het algemeen is de libellentrend sterk dalend, met 28 procent afname sinds 2008. En dat geldt dus ook voor de meest algemene soorten. Vergelijk het met een soort als de huismus of de gewone pad. Die zie je nog wel, maar wel in veel lagere aantallen dan voorheen.”
Ook Vincent Kalkman maakt zich zorgen. Als libellenspecialist bij Naturalis Biodiversity Center ziet sinds een jaar of zeven de aantallen achteruithollen. „Het meest frappante voorbeeld is de zwarte heidelibel, die in de jaren negentig nog gold als een indicator voor verzuurde vennen: als je hoge aantallen van die soort zag was het ven erg verzuurd. Nu is die tot voor kort algemene soort schaars geworden en zou die zelfs in de komende twee decennia weleens helemaal kunnen verdwijnen.”
Dat libellen snel reageren op veranderingen, komt volgens Van Grunsven door hun mobiliteit. „Als de leefomstandigheden verslechteren zijn ze zo vertrokken – veel sneller dan planten bijvoorbeeld. Maar ze kunnen ook snel terugkomen als het weer goed is.”
donderdag 27 maart 2025
woensdag 26 maart 2025
je kunt dan wel een schedel vinden van de 'heilige Jeroen' maar verder onderzoek ontkracht het!. De val van de paragnosten om het materiele te bewijzen/zoeken
ChtaGPT
Op 11 juni 2018 werden tijdens opgravingen onder de vloer van de toren van de Oude Jeroenskerk in Noordwijk twee schedels gevonden. Deze opgravingen vonden plaats op initiatief van cultuurfilosoof Harrie Salman en paragnost Chris Zoet. Log in or sign up to view+3Kloptdatwel?+3Leugens.nl | Op zoek naar de waarheid+3
Onderzoek uitgevoerd door het fysisch-antropologische laboratorium van de Universiteit Leiden en het Centrum voor Isotopenonderzoek van de Universiteit Groningen heeft uitgewezen dat:Leugens.nl | Op zoek naar de waarheid
-
De eerste schedel waarschijnlijk toebehoorde aan een man die ouder was dan 35 jaar bij overlijden, en die zeer waarschijnlijk in de tweede helft van de 11e eeuw of de eerste helft van de 12e eeuw is overleden.Leugens.nl | Op zoek naar de waarheid
-
De tweede schedel vrouwelijke kenmerken vertoont en afkomstig is van een persoon die bij overlijden tussen de 36 en 49 jaar oud was, en zeer waarschijnlijk in de eerste helft van de 12e eeuw is overleden. Leugens.nl | Op zoek naar de waarheid
Aangezien Sint-Jeroen in 856 na Christus is overleden, vallen de dateringen van beide schedels buiten de periode waarin hij leefde. Hieruit blijkt dat geen van de gevonden schedels aan Sint-Jeroen kan worden toegeschreven. Leugens.nl | Op zoek naar de waarheid+2Sargasso+2Sargasso+2Leugens.nl | Op zoek naar de waarheid