dinsdag 25 maart 2025

zolang jij en ik nog gashonger hebben is winning nodig daar of hier en dan liever HIER

 

Gaswinning boven Schiermonnikoog begint: ’Minder vervuilend dan import Amerikaanse lng’

Amsterdam - Het gaswinningsproject van het Nederlandse One-Dyas op de Noordzee, twintig kilometer boven de Waddeneilanden Schiermonnikoog en het Duitse Borkum, is gestart met de testfase en productie.
Winning gas via platform naar testfase.

Telegraaf, 25.3.2025
„We zijn begonnen met de testfase op het platform”, bevestigt directeur Chris de Ruyter van Steveninck van het Amsterdamse olie- en gasbedrijf over het project NO5-A. In augustus vorig jaar is het platform geplaatst, in het najaar is de eerste put geboord en in de winter is de aansluiting op de grote Noordgas-transportleiding afgerond.
„We zijn aan de testfase van negentig dagen begonnen, waarbij je ook probeert zoveel mogelijk gas al te produceren”, zegt De Ruyter van Steveninck. Concreet betekent het dat deze put 2 miljoen kuub gas per dag kan produceren. Dat draagt bij aan 5% van alle Nederlandse gasopslag in 2025.
„Dit is een heel mooi moment voor Nederland, voor de gaswinning, en om zelfstandig te kunnen zijn in onze energie. In deze periode is dat enorm belangrijk”, zegt De Ruyter van Steveninck nu Nederland 63% van zijn gas importeert uit andere landen.

Opvoering gasproductie

One-Dyas wil na de testfase uitbreiden in het noordelijk deel van de Noordzee omdat Nederland volgens Energiebeheer Nederland nog tot zeker 2045 meer gas nodig heeft. „We willen gas winnen zolang Nederland en Duitsland het nodig hebben, of totdat het gasveld leeg raakt”, zegt de directeur.
Op de achtergrond lopen er gesprekken tussen overheden en bedrijven die vergunningen hebben om olie- en gas te winnen op de Noordzee. Volgende maand zou er een akkoord moeten komen. De Tweede Kamer dringt aan op extra winning in de Noordzee, ondanks milieubezwaren.

Meer gaswinning uit Noordzee

Het kabinet probeert de winning van de nog beschikbare 100 miljard kuub gas op zee rond te krijgen, nadat het grote Groningse gasveld vorig jaar werd gesloten. Nederland is sinds de blokkade van Russisch gas na inval in Oekraïne afhankelijk geworden van import van vloeibaar gemaakt gas (lng).
One-Dyas is het grootste particuliere Nederlandse olie- en gasbedrijf en is in handen van aandeelhouders zoals de familie Fentener van Vlissingen, voormalig ABN Amro-bankier Rijkman Groenink en olie-investeerders Marcel van Poecke en Jan Onderdijk. Het kreeg in 2022 een vergunning van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw om daar gas te winnen. De Duitse deelstaat Nedersaksen gaf een vergunning voor zijn gebied af.

’Zelf winnen milieuvriendelijker dan import’

Vervolgens begon een harde juridische strijd tegen de start. Tegen de winning van One-Dyas lopen nog procedures, onder andere van Greenpeace. Vorig jaar werd het project geblokkeerd, deels om milieutechnische redenen, en later weer toegestaan.
Volgens De Ruyter van Steveninck is winning op de Noordzee veel milieuvriendelijker dan de import van het in Noord-Amerika gewonnen gas waarbij veel meer methaan naar de atmosfeer ontsnapt.
Het platform wordt aangesloten op een nabijgelegen windpark op de Noordzee en krijgt daarvan stroom. Daarmee is het veel milieuvriendelijker in productie dan de aloude gasplatforms. Het bedrijf verwacht binnen twee weken de aangepaste vergunning voor de stroomkabel te krijgen.

Gasput bij rif Duits Borkum

In augustus is het platform naar zijn beoogde plek gesleept en aangesloten op de geslagen gasput. In Duitsland wordt actie gevoerd tegen de winning die het rif bij het eiland Borkum zou schaden. Een Duitse rechter schorste vorige zomer een onderzeese elektriciteitskabel van 8 km naar het Duitse windpark Riffgat die het platform van groene energie moet voorzien en vroeg One-Dyas de plannen voor compensatie in natura als aanvulling in de vergunningsaanvraag op te nemen.
Volgens de laatste uitspraak mocht One-Dyas wel doorgaan met de voorbereiding van de gaswinning. „Dit is toch wel een succes voor Nederland”, zegt De Ruyter van Steveninck.
Gasplatform verbonden met windpark.
© ONE-DYAS
Gasplatform verbonden met windpark.
„Er lopen nog bodemprocedures, maar die hebben ons niet weerhouden om te beginnen. Ik ben er trots op: het hele project is opgetuigd met Nederlandse maritieme aannemers, samen met de Nederlandse en Duitse overheid om in Europa zelfstandig te kunnen zijn voor onze energie. Het is ook financieel rendabel, anders waren we er sowieso niet aan begonnen.”

Meer boorputten in Noordzee

In Nederland hebben twaalf bedrijven een vergunning voor het opsporen of winnen van aardgas, veelal in de Noordzee. One-Dyas wil 18 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog het relatief grote gasveld N05-A en een aantal andere velden via tien boorputten gas leveren aan de bestaande Noordgas-leiding, die het gas naar land transporteert. Samen zouden die uiteindelijk 50 miljard kuub kunnen opleveren.
De bedrijven melden via hun branchevereniging Element.nl wel te willen, maar dat de voorwaarden om langdurig gas te winnen financieel nog te onzeker zijn. Daarnaast zijn niet alle gasvelden onder hun beheer nog even vol of kansrijk voor langdurige winning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten