donderdag 21 juni 2012

collectieve en persoonlijke catastrofen in Fichtelgebirge



Je hebt collectieve en persoonlijke catastrofen. Tot de collectieve catastrofen in dit doorgangsgebied het Fichtelgebirge behoren de doorstrekkende oorlogsgroepen en de dorpsbranden. De eersten waarvan historisch bekend zijn dat ze de pas van Schirnding doorkruisten was Karel de Grote in het begin van de negende eeuw. Op zijn eerste tocht tegen de Slaven kon hij geen confrontatie aangaan omdat de Slaven zich steeds terugtrokken en de verbrande aarde techniek toepasten; niets achterlaten dat de vijand kan voeden. 

Karel de Grote heeft later kleine stamgroepen van de Slaven dwangsexportiert uit hun Heimat om ze zo  te straffen. Een nederzetting die toen is ontstaan was ‘Walssassen (Saksen in het bso), zuidelijk van Schirnding.

De christelijke Franken zijn toch ook als bezetter gebleven en hebben op dagafstand hun burchten gebouwd, zoals in Hohenberg op een voormalige maanberg, Tierstein, ook een matriarchaal heiligdom e.d. Daar leefde  een kleine elite zwaar bewapende jonge soldatengarde die het nog in matriarchaat levende Slavische volk in bedwang hield. Het oerlandschap dat de Slaven nog eerden werd vanaf die tijd vernietigd, later met hulp van de kloosters.

Oorlogen hebben het de bewoners later ook niet makkelijker gemaakt.  Bekend zijn de Hussieten godsdienstoorlogen in de 15e eeuw. De grot die ik heb kent nog het verhaal dat de bewoners zich daarin verstopten. Vooral ook de dertigjarige oorlog in de 17e eeuw, een ook echte religieoorlog heeft heel veel verwoest.
Ten tijde van Napoleon die naar Rusland trok, zijn zijn troepen ook door dit grensgebeid getrokken en hebben hun pot moeten veroveren. Ook de terugtocht en de toen oprukkende Russen hebben hun levensonderhoud bevochten. Een bosgebied vlakbij de hof heet Russenlager, waar ze gebivakkeerd hebben; deze wilde Kozakken .

Een recente deportaties zijn de Sudeten-Duitsers die uit hun oorspronkelijke gebieden in Polen en Tse3chie werden verdreven door de  2e W.O.overheersers. Dat heeft weer een diepe wond gegeven die nog lang niet geheeld is. Allerlei programma worden hier gefinancierd om de verhoudingen tussen Tsjechen en Duitsers te verbeteren d.m.v. uitwisselingen.
In het landschap zijn deze oorlogswonden nog te vinden en vragen aandacht.

Dorps- en stadsbranden zijn heel veel voorgekomen en geen plaats is gespaard gebleven. In Schirnding was het in 1873 en uitgerekend mijn hof heeft toen die brand doorstaan! Dat zoveel dorpen afbranden was de geconcentreerde bouw in een centrum waardoor de brand zich snel kon verspreiden door de nog vele houten huizen.

Maar wat doet die Hollander nu hier in het Fichtelgebergte; een beweging naar het oosten naar een gebied dat hij ook heeft bewoond en op verschillende wijze gediend, als oerbewoner, Frank en dorpsbewoner in Hohenberg. M’n oude bekenden kom ik nu hier weer tegen zoals m’n Slavische vriend Bernt.

 Wist je trouwens dat veel hout dat in Nederland werd gebruikt uit het Fichtelgebirge kwam via de Main houtvlotten. In m’n stamboerderij die nieuw is herbouwd in 1709 zitten reuzen stammen die best uit dat gebeid afkomstig kunne zijn.  Het kan verkeren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten