dinsdag 19 juni 2012

stop planetextraction


Uitspraken op deTop van de Volkeren, een schaduwtop van sociale en groene bewegingen die al op 15 juni begon.  De officiële duurzaamheidstop Rio+20 loopt van 20 tot 22 juni  .

De Duitse milieu-expert Achim Steiner, directeur van het VN-Milieuprogramma (UNEP)uit dat de aftakeling van het milieu "te maken heeft met het economische paradigma dat de planeet behandelt zoals de mijnbouw: extractie, extractie, extractie."

"We hebben begrepen dat de groene economie, die gebaseerd is op de mercantilisering van natuurgoederen, nauw gelieerd is aan een bruine economie" van vervuiling en roofzucht, zegt de Braziliaanse Larissa Packer van de organisatie Terra de Direitos.


De echte "groene economie is niet de groene dollar, zoals onze bestuurders dat zien. Het is ons groen Amazonegebied", zegt de inheemse Boliviaan Edwin Vásquez. Hij beschuldigt de multinationals ervan de natuurlijke hulpbronnen te willen kapen.



De Argentijn Juan Herrera, van het internationale netwerk La Vía Campesina, stelde een "volkseconomie" voor, die solidair is en de kleine boer respecteert, als alternatief voor de agro-industrie "die echte soja- en maïswoestijnen heeft gecreëerd waar voor de boeren zelfs geen plaats meer is."

Een groene economie zonder een reglementering van de financiële markt zal net het tegenovergestelde van behoud veroorzaken: "een niet te voorziene financiële zeepbel", zei Larissa Packer van Terra de Direitos achteraf. "Wanneer een bepaald goed schaars wordt, stijgt zijn waarde. Dus hoe meer men de natuur vernietigt, hoe groter de waarde van de natuurlijke rijkdommen wordt."

Stop multinationals en koop hun produkten niet meer en houdt het klein, groen en zuiver.
Uitspraken uit Trouw van vandaag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten