donderdag 21 juni 2012

Vind je eigen sterviering



Het is weer zover midzomerdag. De zon staat ’s middags het hoogst en heeft haar grootste zonneboog. Maar hoe vier je dat en voor wat?

Voor de oude landbouwvolken was het iets wat bij hun leven en werken hoorde. Zij waren immers geheel afhankelijk van de zonnecyclus. De moderne mens is daarvan onafhankelijk geworden en verdient niet zijn brood op een stuk aarde met wat daarop kan en mag groeien. Het is dan een luxe om de zonnecyclus te eren als niet grond-, plaats en tijdgebonden mens.  De moderne mens is niet zo meer hemel georiënteerd maar meer horizontaal materieel geënt.
Ook leven we in een tijd dat mogelijk andere zonnen geëerd gaan worden, zonnen buiten ons eigen zonnestelsel, de zwarte ruimte, of iets heel anders.  Het collectieve is in elk geval weg.

Wat kun je zeggen over de mensen die nog de zonnewende vieren op de wijze die bij hen persoonlijk past?
-       Die het doen vanuit hun eigen familietraditie op de hun bekende plaatsen. Dat zijn er nog maar heel weinig (rasechte traditionalisten)

-       Het doen vanuit een hang naar de oude cultussen; vaak een resonantie uit hun eigen persoonlijke vorig leven. In deze tijd een groeiende groep die zich vermeerdert door vele actieve groepen. Ik noem ze regressietraditionalisten.
-       Die een band hebben met oude plekken die de cultussen met de kosmos nog in zich hebben en aantrekken. Bijvoorbeeld de zonnewende plekken.  Hier in Schirnding is het bijvoorbeeld de zonneberg de Steinberg; de Basalthugel. Ook een plek ten oosten van Schirnding aan de grens werd daarvoor gebruikt. (plekcultussisten)

-        Die een band hebben met de natuurwezens die nog heel erg in de oude traditielijnen kunnen leven en hun eigen feesten hebben op dit soort dagen. Ik merk het bijvoorbeeld bij m’n huisberg dat ze zeer opgetogen zijn en gericht op de hoofdbergrituelen die de natuurwezens zelf hebben. (de verborgen eerwezens)
-       combinaties van het voorgaande

 In Nederland zijn de zonnemidzomerfeestriten zo rond het jaar 1000 minder en minder gevierd geworden door het volk. De elite in de adel en in het volk- de wetenden- hebben het nog lang gevierd tot in 1300/1400 met de Pestperiode als duidelijke grens.  Hier in het Fichtelgebirge is door de mensen langer het collectief beleefd tot in de 13e eeuw en bij de elite tot in de 15e eeuw toen grote oorlogen de tradities doorbraken.  Speciale Plekcultussen en natuurwezens hebben de tradities echter nooit losgelaten.

Hoe verder te gaan? Elk heeft zijn eigen weg. De verbinding met de aarde en haar plekken en haar wezens is mij dierbaar. Ik heb daar geen uitgebreide menselijke riten voor nodig. Meer een eigen samenzijn met hen. De oriëntering op een ster is ook aan het veranderen en zelf s de zonnester is aan het veranderen. Ook dat is weer persoonlijk wat er mee te doen. Zoek je eigen weg en vindt je verslavingen en onthecht weer en verbindt en onthecht  weer etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten