zondag 22 november 2015

Boeren familie Doolhof traditie


Toen mijn vader in 1949 terugkwam na vier jaar dienst verblijf in Indonesië ging hij weer werken op de ouderlijke hofstede. Het boeren zit al zeker duizend jaar in onze genen. De ouderlijke hof in Giessenburg wordt sinds begin 1800 door dezelfde familie bewerkt. Continuïteit.

Elk jaar snoeide m’n vader de oude lei linde voor het huis.  Vier bomen vormen een schild tussen huis en de oude zee/rivierdijk uit de 13e eeuw.  De bomen die naar schatting een honderd jaar oud zijn en op de monumentenlijst staan, werden vorig  jaar voor de 64st keer door hem met de hand gesnoeid, in twee afzonderlijke dagdelen. 64 Keer, jaar in jaar uit!  Dit  jaar zou het de 65 ste keer zijn maar zijn gezondheid op zijn 90ste levensjaar  laat het niet meer toe en de buurman nam de zorgtaak voor de snoei  op zich.  Een sterk geslacht met gevoel voor traditie en continuïteit.
Hier in Schirnding ben ik ook ingetrokken op een oud boerengoed waar eenzelfde familie vanaf begin 1700 woont tot midden 20ste eeuw. De familie Jäckel. Opmerkelijk dat m’n drie kinderen allen een voornaam kregen die begint met een J.  Continuïteit in de familielijn wel te verstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten