dinsdag 4 juni 2024

godsdienst zin, geen waan ...

 

FOTOSERIE

Mystieke wandeling van de derwisjen

Elk jaar houden leden van de soefi-orde Qadiri een processie door het westen van Iran. Dertig dagen lang, waarbij ze van dorp naar dorp trekken. De Iraans-Koerdische Fotograaf Ebrahim Alipoor legde de eeuwenoude traditie van de derwisjen vast.

De ruim negenhonderd jaar geleden gestichte Qadiri-orde heeft aanhangers in grote delen van de islamitische wereld. Veelal zijn hun culturele en religieuze tradities ietwat verwaterd, maar de Koerdische Qadiri’s in het ruige gebied langs de grens met Irak houden eraan vast. Veel derwisjen laten hun haar groeien, ze dragen de traditionele blauwe dolk en als het jaarlijkse processieseizoen is aangebroken, gaat een van hen fier voorop met de groene vlag die zijn oorsprong heeft in Mekka.

Van dorp naar dorp wandelen ze dan om te getuigen van hun geloof, elke dag één dorp. Overnachten doen ze in een moskee. Lang niet alle mannen maken de hele tocht mee, velen gaan maar een paar dagen. Ze hebben immers gewoon hun werk of zelfs hun school – vanaf hun 13de jaar mogen jongens meelopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten