maandag 28 oktober 2024
zaterdag 26 oktober 2024
vrijdag 25 oktober 2024
donderdag 24 oktober 2024
maandag 21 oktober 2024
maandag 14 oktober 2024
“Door het feit dat we de verbinding met de natuur verloren zijn, zijn we ook een stukje van onszelf verloren”
De natuur moet rechten hebben, vindt de winnaar van de Duurzame 100
In Ecuador en Bolivia zijn de rechten voor de natuur al in de grondwet verankerd
Inspreken namens de natuur
Prinses Irene
zondag 13 oktober 2024
kom uit de apathie, nihilisme en cynisme en verhef jezelf en anderen naar wakkerheid, rechtvaardigheid, vrijheid, waardigheid en optimisme.
Enkele uitspraken uit een artikel over Anne Applebaum in Duitse blad Welt van vandaag:
WAMS: Aber was ist Ihre Erklärung für die Ausweitung undemokratischer Einstellungen? Gibt es so etwas wie eine Mode bezüglich Lügen, Drohungen, der Ablehnung von Institutionen und rationalen Argumenten? Ist das nicht die immer anwesende dunkle Seite der Aufklärung?
zaterdag 12 oktober 2024
vrijdag 11 oktober 2024
als je naar een ander opkijkt
“The Master says to his student: 'When I look at you, I see my past; when you look at me, you see your future'.”
“Spirituality rests on three cornerstones: the divine love of our Creator, unconditional, eternal, and unlimited; free will; and Eternity.”
― Paching Hoé Lambaiho, Words of the Shaman:donderdag 10 oktober 2024
dit is er wat er van Piet Hein is overgebleven: zijn daden waren groot. maar zijn naam is ook klein..
Strijd om vermeende stoffelijke resten Piet Hein
De Oude Kerk in Delft wil graag een botje en een plukje haar van Piet Hein terugkrijgen. Het lichaam van de admiraal ligt in de kerk begraven, maar deze overblijfselen worden momenteel bewaard in het archief van het Rijksmuseum in Amsterdam. Nyncke Graafland, directeur van de Oude Kerk, ziet dit als een goed moment om “een fout uit het verleden” te herstellen, zo vertelde ze in het NOS Radio 1 Journaal. In de documentaire Beelden van Piet Hein heeft ze een oproep aan het Rijksmuseum gedaan om de overblijfselen terug te geven.
Het graf van Piet Hein wordt momenteel grondig gerenoveerd, iets wat voor het laatst in 1880 gebeurde. Uit documenten van die tijd blijkt dat de grafkist van de admiraal toen zo beschadigd was dat een nieuwe kist moest worden gemaakt. Vermoedelijk heeft iemand tijdens die renovatie het botje en plukje haar meegenomen. In 1893 ontving het Rijksmuseum deze resten van een anonieme schenker. Later bleek uit onderzoek dat de gever een voormalige minister van Marine was.
Grafroof
Graafland meent dat het hier om grafroof gaat. Ze vindt het ongepast dat delen van zijn lichaam in een museum worden bewaard. Nu het graf vanwege de renovatie opnieuw is geopend, zag ze de kans om de resten terug te plaatsen. “Sinds de restauratie in 1880 is er nooit een moment geweest waarop het kon. Het graf gaat nu open en dan hopelijk de komende eeuwen niet meer.”
Het Rijksmuseum wil de overblijfselen echter niet teruggeven. Ze twijfelen of het wel echt om menselijke resten gaat, en of deze inderdaad uit het graf van Piet Hein komen. “Er zijn geen andere bronnen waaruit blijkt dat de stoffelijke resten uit het graf gestolen zijn,” aldus een woordvoerder.
Geen overeenstemming
Hoewel er gesprekken zijn geweest tussen de Oude Kerk en het Rijksmuseum, hebben ze geen overeenstemming bereikt. Het museum ziet de resten als eigendom en wil ze behouden voor onderzoek. Ze willen graag met de kerk samenwerken om te onderzoeken of de overblijfselen echt van Piet Hein zijn.
Ondanks dat de renovatie nog bezig is, is het graf inmiddels weer gesloten. Het moment om de overblijfselen terug te plaatsen is voorbij, maar volgens Graafland zouden ze nog steeds bij de kist kunnen komen.
Piet Hein, een zeeheld?
Piet Hein, een luitenant-admiraal en commandant van de West-Indische Compagnie, wordt al lange tijd als zeeheld gezien. Maar in recente jaren is dit beeld veranderd. Critici stellen dat het niet juist is om iemand die betrokken was bij gewelddadige veroveringen te vereren. Piet Hein is vooral bekend vanwege de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628, waarvan de buit gebruikt werd om suikerkoloniën in Brazilië te bezetten. Hein zelf stierf in 1629 tijdens een gevecht met kapers bij de Belgische kust.
https://erfgoedstem.nl/strijd-om-vermeende-stoffelijke-resten-piet-hein/?utm_source=De+Erfgoedstem&utm_campaign=c0a53794e6-Erfgoedstem_23-05-24_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_7e01b0f316-c0a53794e6-48677
vrijdag 4 oktober 2024
kerkkap uit 15e eeuw op zeebodem
on
Unieke middeleeuwse vondst in Almere Pampus
In Almere Pampus wordt een bijzondere archeologische vondst blootgelegd: een middeleeuwse kerkkap uit de vijftiende eeuw. Deze houten kap, bestaande uit tientallen balken, is tijdens de inpoldering ontdekt en ligt al honderden jaren in de bodem van de Zuiderzee. Archeologen gaan nu een kijkgat graven om dit ‘bouwpakket’ te onderzoeken.
Voor de ontwikkeling van het toekomstige stadsdeel Pampus laat de gemeente Almere momenteel uitgebreid bodem- en archeologisch onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek brengt niet alleen de ondergrond in kaart, maar levert ook waardevolle historische vondsten op. De afgelopen maanden is geboord naar diepere lagen waar mogelijk resten uit de Steentijd in te vinden zijn. Ook het onderzoek naar de kerkkap is onderdeel van de voorbereiding.
Een maritieme schatkamer
Al kort na de inpoldering van het gebied werden in Pampus de resten van drie scheepswrakken gevonden. Deze schepen vergingen tijdens zware stormen op de Zuiderzee, die ooit dit gebied bedekte. In de buurt van de scheepswrakken ligt ook het bijzondere bouwpakket van de kerkkap. Deze vondsten maken Almere Pampus tot een van de rijkste gebieden voor scheepsarcheologie in Flevoland.
De kerkkap: een middeleeuws bouwpakket
De kap bestaat uit minstens tachtig houten balken, die samen een dakconstructie vormen van ongeveer 9 bij 22 meter. Het hout was onderweg over zee om ergens anders – mogelijk in Friesland – opgebouwd te worden. Op de balken zijn merktekens aangebracht door een timmerman, als instructie voor de opbouw. Maar de kerkkap heeft zijn bestemming nooit bereikt: het hout is overboord gevallen, of misschien wel met schip en al gezonken. Nu, zeshonderd jaar later, wordt het weer blootgelegd.
Op woensdagmiddag 2 oktober van 13.00 tot 16.00 uur opent de opgraving in Almere Pampus haar deuren voor het publiek. Bezoekers krijgen de kans om het onderzoek van de archeologen van dichtbij te volgen, vragen te stellen en andere vondsten uit de Middeleeuwen te bewonderen. Kom langs en ontdek een uniek stukje van de verborgen geschiedenis van Almere.
https://erfgoedstem.nl/unieke-middeleeuwse-vondst-in-almere-pampus/?utm_source=De+Erfgoedstem&utm_campaign=299223505e-Erfgoedstem_06-06-24_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_7e01b0f316-299223505e-48677
donderdag 3 oktober 2024
nog meer Nazca geogliefen
Het onderzoeksteam heeft in totaal 303 nieuwe, voorheen onbekende geogliefen geïdentificeerd
Sakai et al.
300 nieuwe figuren ontdekt in de Nazca Woestijn met behulp van AI
Een Japans onderzoeksteam heeft in slechts enkele maanden tijd bijna evenveel figuren in de Nazca Woestijn in Peru ontdekt als in de afgelopen eeuw. De nieuwe geometrische patronen – ook wel geogliefen genoemd – werden gevonden met behulp van kunstmatige intelligentie.
Tekst: Thomas van Roijen
https://archeologieonline.nl/nieuws/300-nieuwe-figuren-ontdekt-in-de-nazca-woestijn-met-behulp-van-ai?utm_source=Email&utm_medium=Nieuwsbrief&utm_campaign=NB-2024-10-03-AO
Onbekende figuren ontdekt
Het onderzoeksteam heeft in totaal 303 nieuwe, voorheen onbekende geogliefen geïdentificeerd. Deze nieuwe figuren beelden mensen en dieren af en zijn kleiner dan de wereldberoemde geometrische patronen die eerder in de Nazca Woestijn zijn gevonden. Deze figuren, die dateren van ongeveer 200 tot 700 na Christus, beslaan een gebied van bijna 500 vierkante kilometer. De recent gevonden geogliefen zijn gemiddeld zo'n 9 meter lang, veel kleiner dan de beroemdste Nazcalijnen die soms meer dan 100 meter lang zijn.
De onderzoekers maakten gebruik van gedetailleerde beelden die waren verkregen via vliegtuigen en satellieten
Sakai et al.
Gebruik van AI
De onderzoekers maakten gebruik van gedetailleerde beelden die waren verkregen via vliegtuigen en satellieten. Deze beelden hadden een resolutie van slechts enkele centimeters per pixel. Het analyseren van al deze gegevens zou voor het menselijk oog jaren, zo niet decennia, hebben geduurd. Daarom werd deze taak overgelaten aan een AI-systeem. Ondanks de uitdaging om het systeem te trainen met slechts een beperkt aantal eerdere beelden, herkende de AI 1.309 mogelijke geogliefen in de beelden. Na deze bevinding werd er tussen september 2022 en februari 2023 een veldexpeditie uitgevoerd. Dit leidde tot de ontdekking van de 303 nieuwe geogliefen.
Figuren beelden menselijke offers uit
De onderzoekers vermoeden dat de recent gevonden figuren werden getekend door mensen in kleine, dunbevolkte gemeenschappen. Volgens de archeologen gebruikten de makers deze geogliefen mogelijk om informatie te delen over rituelen en vee. Expeditieleider Masato Sakai gaat ervan uit dat sommige van de geogliefen, zoals menselijke hoofden, mogelijk menselijke offers aan de goden uitbeelden. Volgens de onderzoekers zou het namelijk gaan om offers waarbij mensen onthoofd werden. Sakai suggereert dat de geogliefen destijds dienstdeden als rituele ruimtes, waar afbeeldingen van dieren en mensen werden gebruikt om kennis over te dragen in een samenleving zonder geschreven taal.
De Nazcacultuur
De eerste Nazcalijnen werden in de jaren dertig ontdekt door Peruaanse piloten en zijn vernoemd naar de Nazcacultuur die van 200 v.Chr. tot 1000 n.Chr. de Nazcavallei bewoonde in Peru. De mensen uit deze beschaving zouden de lijnen in de grond hebben gemaakt. De lijnen werden gevormd door de donkere rode aanslag op de woestijngrond weg te schrapen. De lichtgekleurde laag zand kwam daardoor aan de oppervlakte te liggen en vormde lijnen die van een afstand goed te zien waren.
De meeste lijnen stellen dieren en geometrische figuren voor. Zo zijn er tekeningen van spinnen, vogels, kikkers, apen en een walvis, maar ook van een labyrint en andere geometrische vormen. Het vreemde is dat sommige dieren niet voorkwamen op het Zuid-Amerikaanse continent en het is dan ook de vraag hoe deze kennis in de Nazcacultuur is terechtgekomen.
een volk in Indonesie dat nog wil leven volgens de oude tradities: enkele fragmenten uit een artikel
De Badui-gemeenschap in Indonesië probeert zo zuiver mogelijk te leven, in zelfverkozen isolement. Het wringt bij sommige bewoners als ze zien wat er in de rest van de wereld mogelijk is.
De Badui leven in veertig nederzettingen, gelegen in de tropische bossen op de heuvels van het Javaanse achterland, op vier uur rijafstand van Jakarta. Hun cultuur is geworteld in eeuwenoude animistisch-hindoeïstische gebruiken en de gemeenschap ziet het als haar taak om de tradities van hun voorouders strikt na te leven. Ervan afwijken heeft niet alleen grote gevolgen voor de sociale cohesie van hun eigen gemeenschap, maar ook voor de rest van de wereld, zo is de overtuiging. Invloeden van buitenaf kunnen de kosmos uit balans brengen en worden daarom zoveel mogelijk geweerd. Zo gaan Badui-kinderen niet naar school. Het is de bedoeling dat ze kennis opdoen via mondelinge overlevering. Ook moderne gemakken zoals elektriciteit zijn niet toegestaan. Hetzelfde geldt voor stoelen, zeep, plastic of het gebruik van cement of spijkers. Vrouwen weven textiel. Gezinnen telen hun gewassen op akkers in het bos. Kortom: de Badui volgen een ascetische, zelfvoorzienende leefstijl die de natuur zo min mogelijk verstoort.
In het dorp Gajebo, dieper in het woud en dus dichter bij Badui dalam, zit oud-dorpshoofd Sari (76) op de veranda van zijn bamboe hut. In de rivier voor hem gooit een dorpsgenoot zijn visnet uit. Boven zijn hut schudden hoge bomen luid hun volle bladertakken. Krekels, gekko’s, vogels en andere wezens laten zich van alle kanten horen. „Zonder de Badui zou Indonesië instabiel worden”, stelt Sari, vertrouwd met het jungleconcert. „En zonder ons zal de opwarming van de aarde versnellen, er zullen meer tsunami’s komen”, vervolgt hij. „Wij zijn de poortwachter van de aarde. Zolang wij de regels van onze voorouders in stand houden, heb ik vertrouwen dat het goed komt met het universum.”
Deze verantwoordelijkheid wordt breed gevoeld. Op een helling langs het bergpaadje met glibberige keien biedt dertiger Mista textiel aan, geweven door zijn vrouw. Ook Mista is opgegroeid met kennis van zijn voorouders. „Van kind af aan leerde ik hoe ik gewassen moet telen.” Wat gebeurt er als je je niet aan de regels houdt? Komt zelden voor, aldus Mista. „De adat [traditie, red.] is belangrijk voor de balans in de wereld.” Een kosmische verstoring wil je niet op je geweten hebben.
Terug in Kadukatug, het dorp van de overleden Ambusukma, trekt Sarip (54) aan zijn kruidnagelsigaret, kretek. Vier jaar geleden is hij aangesteld als de leider van alle dorpshoofden. De dorpsleiders hebben de taak de adat-regels te handhaven. „Een heel gedoe”, zegt hij met een quasi-vermoeide grijns. „Maar het is de opdracht van onze voorouders om onze tradities in stand te houden. Wij hebben veel kennis die elders verloren is gegaan.” Zo wordt rijst geteeld in droge grond en is het om conflicten te voorkomen verboden om grote dieren, zoals koeien, te houden. „Want een koe kan zomaar de planten van de buurman opeten en dan krijg je ruzie.” De Badui gebruiken geen kunstmest of pesticiden. „Onze boeren hebben geen startkapitaal nodig”, vertelt Sarip bevlogen. „Met een gezond lichaam kun je al aan de slag.”
Handhaving van de sociale orde is ingewikkelder. „Wij beslissen wanneer iemand over de schreef is gegaan.” Zo moeten ook de huizen volgens adat-regels worden gebouwd. Bouw je een groter huis dan is toegestaan of weef je afwijkende geometrische patronen in de muren, dan grijpt het dorpshoofd in. „Dan moet je je huis terugbrengen naar de oude staat en veertig dagen onder toezicht van je dorpshoofd op het land werken.” De straf zit hem vooral in het stigma. Bij grove, bijvoorbeeld gewelddadige, overtredingen wordt de Indonesische politie ingeschakeld. „Maar dat komt zelden voor.” Maak je het te bont, dan moet je de gemeenschap verlaten.
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/10/02/de-badui-in-indonesie-willen-geen-stoel-zeep-spijkers-of-internet-toch-zitten-ze-nu-op-instagram-a4867767#/krant/2024/10/03/#118