Eindeloos scrollen langs domme plaatjes: ‘hersenrot’ door Oxford verkozen tot woord van het jaar
Ben je urenlang gedachteloos aan het scrollen op Instagram en TikTok? Als dat zo is, lijd je misschien aan ‘hersenrot’, ofwel ‘brain rot’. Dat woord is nu verkozen tot woord van het jaar door de Britse Universiteit van Oxford. Maar bestaat het wel echt?
Het woord werd al langer graag gebruikt op sociale media onder Gen Z (geboren tussen 1997 en 2012) en Gen Alpha (2013 tot nu), maar wordt inmiddels ook door oudere generaties gebruikt. Het gebruik van het woord steeg van 2023 tot 2024 met 230 procent, schrijft de BBC.
Het woord ‘hersenrot’ werd al lange tijd geleden gebruikt, nog ver voordat het internet werd uitgevonden. Zo schreef Henry David Thoreau in zijn boek Walden er in 1854 al over. Hij bekritiseerde in het boek de neiging van de maatschappij om complexe ideeën te versimpelen en maakte zich zorgen over hoe dit een algemene achteruitgang in mentale en intellectuele inspanning veroorzaakt. Hij vraagt zich af waarom Engeland ‘zich inspant om aardappelrot te genezen', maar ‘niemand zich bekommert om hersenrot te genezen - die zoveel wijder en dodelijker heerst?’
Dat ‘hersenrot’ nu verkozen is tot woord van het jaar is een ‘symptoom van de tijd waarin we leven’, zegt psycholoog en hoogleraar Andrew Przybylski van Oxford. Hij zegt wel dat er geen bewijs is dat ‘brain rot’ echt iets is. ,,Het beschrijft vooral onze ontevredenheid met de online wereld en het is een woord dat we kunnen gebruiken om onze angsten die we hebben rond sociale media samen te vatten.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten