maandag 15 juli 2013

Dierentuin en tribe-denken-wonden




Gisteren was ik in Neurenberg in de dierentuin. Het thema dat onderweg boven kwam was nationaal socialisme. In Neurenberg werd immers deze nationalistische partij gesticht.  Onderhuids  -ondergronds- en bovenhuids  - in de boven luchtsferen- leeft nog altijd in Duitsland in het subtiele dit destructieve gedachtengoed, dat af en toe zijn reuzengezicht laat zien aan de oppervlakte. Het manifesteert zich in de subtiele elementen in negatief vuur en negatieve lucht, oftewel negatieve mannelijkheid.  In Neurenberg is dat goed speurbaar dat het vrouwelijke nog wordt ‘vertreten’.  Het geeft een disfunctionele stad dat neigt naar chaos. Een karakter dat overigens vele steden in het westen hebben.

De dierentuin werd in 1939 in de ns tijd op de huidige plaats nieuw gebouwd op de geologische plaats waar veel rode zandsteen –aardevuursteen- aan de oppervlakte komt.  Het werd aan het eind van de oorlog door de Amerikanen geheel verwoest en is  in de vijftiger jaren weer opgebouwd. De dierentuin heeft nu een heel natuurlijk karakter maar subtiel is het voor mij niet in orde.

Veel mensen in Duitsland dragen het ns verleden ook mee in hun onderbewuste. Je treft het aan in hun subtiele onder aarde  en het verdient aandacht want deze destructieve woede kan af en toe weer de kop opdoen. In de bijbel staat zo mooi verwoord dat  een ‘zonde’ tot in het zesde, zevende geslacht kan worden doorgegeven. Niet voor niets is de Duitser Hellingen de reïntroceerder  van familiesystemen die door opstellingen inzicht en heling geeft van oude familiewonden.

Duitsland is een heel mooi land maar heeft ook een recente grote verwonding opgelopen, die aandacht en heling verdient. Het bevooroordeeld denken in groepen, soorten, is nog lange niet uit de tribestate van de collectieve mens verdwenen. De kranten staan er dagelijks vol mee.

In het subtiele leeft het verleden voort als het niet wordt hersteld. Subtiele wonden in de buitenwereld zijn ook zo lang nodig totdat de mens zelf zijn eigen verleden heeft uitgezuiverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten