zondag 10 augustus 2014

opvoedende lichamelijke lust

welke lust voed ik?

Laatst hoorde ik een opmerkelijk feit vertelt door Dries Buddingh van de VU dat in ons fysieke lichaam maar 10% van het aantal cellen –niet het gewicht dus- menselijk zijn en 90% bacterieel.
Deze bacteriƫle cellen bevinden zich vooral in de darmen, die gemiddeld uit 200 soorten bestaan en een unieke persoonlijke samenstelling hebben net als onze persoonlijke vingerafdruk. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat boulimia darmbacteriƫn ingebracht in een gezonde muis de muis aanzet tot obesitas. De darmflora bepaald het eetgedrag!
Het hongergevoel dat grotendeels door hormonen wordt geactiveerd kan dus in principe door drie bronnen worden aangestuurd; onze eigen cellen als onze gastheer, de microflora die in ons system leeft en gevoelens kunnen bewerken door hun excreties – onze fysieke medebewoners en zo met ons hongergevoel communiceren dan wel subtiele wezenskrachten die ons aanzetten tot genotsvoeding, de lustwezens die er in alle maten en vormen zijn.

Epicurus onderscheidt drie soorten lichamelijk genot:
1.    de natuurlijke en noodzakelijke (bijvoorbeeld eten en drinken),
2.    de natuurlijke maar niet-noodzakelijke (bijvoorbeeld iets lekkers eten),
3.    en de niet-natuurlijke, niet-noodzakelijke verlangens (bijvoorbeeld streven naar bekendheid, rijkdom etc.)

Heb je dus trek in iets door een gevoel, wees alert wat trekt en of het noodzakelijk is. De immer blijvende vraag blijft; wat voed jij en wie voed jij. Blijf bewust stromend genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten