vrijdag 27 oktober 2017

‘Het water komt’ zit in onze Alblasserwaardse genen

“Een Hopi indiaan heeft me gezegd dat de dolfijnen terug komen op waar nu land is, maar zij blijven behouden daar ze de oude taal hebben behouden en het oude voedsel, mais blijven eten.”
2006 HJ

Liep afgelopen week langs de rivier toen een grote rivierreus mijn aandacht trok. ‘Het water komt’, was zijn uitspraak, ‘wat nu land is wordt water’.

Het rivierengebied van Rijn en Maas heeft nu ingedamde grenzen; hoge dijken. Maar eens komt er een tijd dat het niet meer te houden is.
Lang heb ik al gezegd dat investeren in het deltagebied niet wenselijk is en op lange duur weggegooid kapitaal.

De oude hofstee Doolhof staat op een oude huiswerf/terp uit de 12e eeuw.  In de begintijd van de ontginning, Men ontgon hier het land voor de akkerbouw. De eerste houten boerderij met vlechtwerkwanden werd op het nog hoog gelegen kleiveen gebouwd. Al binnen een generatie zakte de bodem snel en nam het nog vrije oppervlakte water weer bezit van het land. Een komen en gaan en de enige mogelijkheid was de woonwerf op te hogen. Na elke hoge vloed met weer een laag. Tot in de 13e eeuw een ringdijk kwam die bij onze hof over de eerste oude woonterp  werd gelegd.  Achter deze zeedijk kwam  een nieuwe terp en op de twee kavels brede ontginningsstrook lagen twee kleine huisterpen met eenvoudige boeren huizen met verstening pas na 1600.  D klei voor de ophoging haalde men van de buitendijkse landen en uit een kleikom achter de boerderij.
Begin 1700 brandde beide bouwwerken af en daar kwam een nieuwe nog bestaande boerderij met waterzolder. In het bouwwerk kon je have, goed en dieren op zolder laten overleven. Bij de watersnood in 1953 werd deze stal nog vrijgemaakt maar ze moesten onder dwang weg, wat achteraf gezien niet nodig was.
Het water komt, elke winter weer was er die dreiging.

Nu woon ik deels in een van de  brongebieden  van de  Rijn, de rivier de Weise Maine die vanuit het centrale Fichtelgebirge haar water westwaarts laat stromen. In de andere drie hemelrichtingen stromen andere rivieren naar het zuiden (Donau), oosten Eger en noorden Saale. Een paradijselijk gebied volgens de ouden waar vier waterstromen elk een hemelrichting volgen.

In de V.S. moeten  nu al de eerste indianen stammen overwegen een ander woongebied te kiezen vanwege het stijgende oppervlaktewater……..

Wil in 2018 een leergang organiseren over hydromantie over de energetica van het water in zijn vele vormen; helende bronnen, onderaardse stromen, beken en rivieren en de kustzee
Heb je belangstelling, laat het me weten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten