donderdag 4 juli 2019

Wat ditjes en datjes van de hof: een hete zomer


Vandaag oogstte een veehouder pachter m’n onderweide. Eens in het jaar wordt het na 1 juli gemaaid. Een datum die vereist is om de bloemenweide zo in stand te houden. Het is eigenlijk de onderste weide van de rivier de Menslo, die zijn brongebied heeft ten zuiden van de Steinberg.

Deze onderweide is in de 17e eeuw gekocht van de lokale adel en was een Fluschaue, een moerasbos gebied langs een rivier. De oude hakhout bomen staan nog in het dal en hebben een boomgeest van soms wel meer dan 800 jaar die veel kan vertellen hoe het eens hier was. In het dal werd ook een Weiher, een visvijver, aangelegd die nog behoort bij de vorige eigenaar van m’n hof. Deze visvijver is dit jaar door nalatigheid leeggelopen en ik overweeg de eigenaar te vragen of ik het in stand kan houden. Het is zo’n idyllische plek en voedt de hof nog energetisch.

Momenteel is alles kurkdroog. Droger dan vorig jaar en er is minimaal water in de beek. De pas gemaaide weide zal de komende tijd verbranden want hergroei zit niet in het verschiet. Het wordt echt een ramp hitte zomer!  M’n hof bron loopt nog maar trager dan vorig jaar. De tuin moet dagelijks besproeid worden met een halve kuub water om de eettuin te laten overleven.

Vanmiddag lopen overigens de kinderen van de Waldkindergarten van Nadine over de weide. Een prachtige wandeling in het beboste dal met hele mooie energetische punten.

Laatst werd ik rond half vier wakker van een lawaai dat leek op spelende kinderen. Een troep wildzwijnen waren aan het beesten in de weide. Wat een lawaai maken die. Nachten daarna hoorde ik een jager schieten.
Op de benedenweide staat een wild voederbank waarvan de eigenaar niets weet. Hij zal eens navragen wie het heeft geplaatst. Ik verdenk de jager aanwonend ervan, zodat die vanuit z’n woning het wild kan schieten. Jammer want er liep hier altijd zo’n kleine groep reeën rond, die ik soms aantrof achter de schuur.

Ik praat met de pachtboer over z’n akkerland boven m’n hof, een stuk grond van zes hectare waar een menggewas graangerst staat en ruikt niet bepaald vriendelijk. Het wordt gebruikt voor de regionale biogascentrale. Zo’n 20% van alle akkergrond heeft daar haar eindbestemming. Het levert de boer ook wat meer inkomsten op, maximaal zo’n 10% en hij hoeft het niet zelf te oogsten.
Zaterdag is het de beurt om het mooie gewas te oogsten en dan kan de boer m’n boven hooiweide maaien. Een prachtige hangweide met uitzicht over het diepe dal van Roslau en Menslo. En een mooie plek om te kamperen voor de gasten in augustus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten