De komende drie jaar komen er meer dan 6.200 recreatiewoningen, strandhuisjes en appartementen bij langs de Nederlandse kust. Dit is volgens Natuurmonumenten een "explosieve stijging" in vergelijking met de afgelopen jaren.

De stijging, waar de NOS zaterdag over bericht, is opvallend. Begin dit jaar veroorzaakte het voorstel om de regels voor het bouwen langs de kust te versoepelen veel commotie.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) besloot daarom niet te tornen aan het bestaande bouwverbod. Diverse partijen waren bang dat projectontwikkelaars door de nieuwe plannen vrij spel zouden krijgen op het strand en in de duinen.

Meer dan honderdduizend mensen tekenden een petitie tegen de plannen van Schultz.


Bouwprojecten

Uit de cijfers van Natuurmonumenten en de NOS blijkt dat vooral in de provincie Zeeland veel bouwprojecten op stapel staan.

De provincie kreeg de afgelopen drie jaar 1.093 recreatie-eenheden extra; voor de komende drie jaar staan er meer dan drieduizend kamers en huisjes in de planning. Deze projecten richten zich vooral op Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland.

Kustvisie

Ook in Zuid-Holland wordt flink gebouwd: hier verrijzen de komende drie jaar 1.429 extra eenheden. Dit is net als in Zeeland een verdrievoudiging vergeleken met de afgelopen drie jaar.

Natuurmonumenten vindt dat er een landelijke kustvisie moet komen, die de vrijheid van provincies en gemeenten op dit gebied aan banden legt.

Ministerie

In een reactie zegt het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat er gesprekken zijn met kustprovincies, kustgemeenten en natuurorganisaties "om afspraken te maken hoe we omgaan met het behoud en de ontwikkeling van de kust en de gebieden achter de kust".

Die afspraken komen in het zogenoemde kustpact dat na de zomer op tafel moet liggen.