donderdag 26 oktober 2023

Saksische offersteen terug van weggeweest; nieuw Eringspunt maar waarvan?

 

Prehistorische offersteen teruggeplaatst bij Oude Kerk in Borne: "Gebeurtenis van historisch belang"

De offersteen wordt bij de Oude Kerk in Oud Borne geplaatst.
De offersteen wordt bij de Oude Kerk in Oud Borne geplaatst.© Willy Berends
Een tastbaar stukje geschiedenis is terug op de plek waar het hoort: in Borne is vanmiddag een historische offersteen teruggeplaatst op z'n oorspronkelijke plek bij de de Oude Kerk in Oud Borne. De prehistorische offersteen werd vorig jaar teruggevonden in de tuin van de plaatselijke notaris en is nu teruggeplaatst op de plek waar 'ie eeuwenlang stond. "Een gebeurtenis van historisch belang."
In de prehistorie waren offerstenen religieuze plekken, waarvan er in het Nedersaksisch taalgebied een paar honderd waren. Eeuwen later besloot de Kerk om op die plekken kerken te bouwen, als hulpmiddel om de heidense bevolking te bekeren tot het christendom. De meeste offerstenen liggen nog steeds op de plek waar ze ooit werden opgericht, maar die van Borne werd ooit verplaatst.
Eerst werd de offersteen begraven: zo'n 190 jaar geleden besloot de toenmalige burgemeester dat er te veel overlast was bij de offersteen, waarop deze onder de grond ging. Later werd de steen opgegraven en weggehaald, om uiteindelijk in de tuin bij de plaatselijke notaris te eindigen. Daar werd de offersteen vorig jaar dus teruggevonden.
De offersteen vormt een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de regio. Het biedt een fascinerend inzicht in de culturele en religieuze geschiedenis van Twente en illustreert de evolutie van de regio door de eeuwen heen.
De offersteen wordt uit de tuin gehaald om vervoerd te worden naar de kerk.
De offersteen wordt uit de tuin gehaald om vervoerd te worden naar de kerk.© Willy Berends
Ondertussen wordt door Twente Marketing, de Tourist Info's en de verschillende Stadspromoties van Twente gewerkt aan een offerstenenroute. De route moet leiden langs de geschiedenis en het culturele erfgoed van Twente en komt ook langs de offersteen in Borne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten