zaterdag 4 februari 2012

Bent u ook een taxeater?


Een aantal feiten:
- Hoe zuidelijker in Europa, hoe meer ambtenarij en hoe slechter het land wil draaien. Een mooi voorbeeld van de wet van de afnemende meeropbrengst.
 - Drie weken  geleden verscheen een omstreden SCP-rapport. Extra miljarden die de afgelopen jaren naar onderwijs, politie en rechterlijke macht zijn gegaan, blijken nauwelijks effect te hebben gesorteerd.
De arbeidsproductiviteit in de collectieve sector steeg in de periode 1995-2008 precies 0,0 procent. Terwijl de kostprijs, bijvoorbeeld bij onderwijs of politie, wel aanzienlijk omhoog ging.
- Momenteel gaat 50 procent van het bnp naar de overheid en aanverwanten, terwijl dat tien jaar geleden nog 45 procent was. Dat komt door de crisis (meer uitkeringen) én de uitbreiding van de publieke sector. In de periode 2000-2008 is het aantal werknemers in de collectieve sector met 13 procent erbij veel sneller gestegen dan in de marktsector (1 procent erbij). Kortom, een patent geval van afnemende meeropbrengst.
-  Volgens de   Wereldbank bestaat er een gulden regel die luidt dat maximaal 40 procent van het bnp via de overheid zou moeten worden uitgegeven. Wordt dat meer, dan zit de staat de privésector dwars. 10 procent boven de gulden regel gaat ten koste van 1 procent groei
- Een hoofdartikel in The Economist meldt dat 'tax payers versus tax eaters' heette, en waarin het blad voorspelde dat ambtenaren en werknemers uit de marktsector steeds meer tegenover elkaar zouden komen staan.

Bron; Martin Sommer is politiek redacteur van de Volkskrant.: We krijgen te weinig overheid voor ons geld”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten