zondag 5 februari 2012

Meer dolenden dan levenden


Vandaag lees ik dat Population Reference Bureau in Washington onderzocht heeft hoeveel  mensen er sinds het begin op deze planeet hebben gewoond.
Ze gaan uit van de Homo sapiens die ongeveer 50.000 jaar geleden voor het eerst werd gesignaleerd. Maar van die hele periode zijn voor 99% geen data bekend. Nu leven mensen zo gemiddeld 75 – 80 jaar, terwijl dat in de middeleeuwen soms maar 10 -12 jaar was.  Uitgegaan wordt van 80 geboorten per 1000 bewoners.  Maar van welk aantal mensen moet je uitgaan. Rond 1800 woonde naar schatting een  miljard  mensen op aarde.
In elk geval schat dit bureau dat er totaal 107 miljard mensen –lees homo sapiens-  op aarde hebben gewoond, d.w.z. dat er zeven doden zijn voor elke levende op aarde. Het bureau schat in dat de 7 miljard doden eens bereikt zijn tussen 8000 BC en AD1.
In 1968 deed Arthur C Clarke's classic, 2001: A Space Odyssey de uitspraak dat achter elke levende 30 geesten staan. En dat klopt volgens het Population Reference Bureau met de bevolkingsgroote van dat moment. Dus hoe meer bewoners op aarde hoe minder doden per bewoner…..
Maar het blijft een schatting en in de lange evoluties was het een komen en gaan van humoiden. Die niet zijn meegerekend. In elk geval is het een optie dat er meer doden zijn dan levenden of in mijn taal: er zijn meer dolenden dan geïncarneerden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten