donderdag 24 mei 2012

'Ouders met hightech-obsessie verwaarlozen hun kinderen'



Bewerkt door: Redactie Trouw − 24/05/12, 01:24  − bron: Daily Mail, hln.be
© Thinkstock.
Ouders die constant hun smartphone, tablet of laptop checken in de buurt van hun kinderen, bevorderen een levenslange afhankelijkheid van televisie- en computerschermen. Psychologen bestempelen het als een vorm van verwaarlozing die op termijn zowel lichamelijke als mentale schade veroorzaakt.
Dat komt naar voren op het RCPCH-congres, een jaarlijkse Britse conferentie over kindergezondheid, die deze week in Glasgow wordt gehouden.

'Tv uitbannen'
Uit recente Britse statistieken blijkt dat kinderen in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar in hun thuisomgeving gemiddeld meer dan zes uur per dag doorbrengen voor televisie- en/of computerschermen. Daar komen dan nog eens de computer-uren op school bij, én het gebruik van gadgets als smartphones, iPods en iPads in hun vrije tijd. Op de conferentie gaan stemmen op om tv voor peuters uit te bannen en de kijktijd voor oudere kinderen sterk te beperken.

Gebrek aan concentratie
Ouders die een overmaat aan technologische snufjes aanwenden om hun kinderen bezig te houden of te sussen, zouden hierdoor de gezondheid van de kinderen in gevaar brengen. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat kinderen die veel tijd doorbrengen voor beeldschermen, meer risico lopen op zwaarlijvigheid, te hoge cholesterol en bloeddruk, gebrek aan concentratie, slaapstoornissen en een afname van wiskundige en taalkundige vaardigheden.

Verslaving
Ander onderzoek toont aan dat het spelen van computerspelletjes of videogames reacties in de hersenen teweegbrengt die vergelijkbaar zijn met reacties die optreden bij verslaving aan drugs of alcohol. De ontwikkeling van een kind kan ook in de weg worden gestaan door een slecht dieet, gebrek aan beweging, en veranderingen in de hormonen die aandacht en concentratie beïnvloeden.

Overmatig gebruik
De vooraanstaande Britse bioloog en psycholoog Aric Sigman heeft het op de conferentie in Glasgow over de 'ongezonde afhankelijkheid' van hightech gebruiksvoorwerpen die kinderen op deze manier opbouwen. Sigman wil in het midden laten of je sommige kinderen - en hun ouders - zou moeten bestempelen als verslaafd aan schermtechnologie, maar constateert wel een overmatig gebruik van de hightech producten.

Uitbannen
Sigman is een van de voorstanders van het compleet uitbannen van televisietoestellen uit kinderkamers. Hij vindt dat heel jonge kinderen, wier brein nog volop gevormd wordt, eigenlijk helemaal geen tv zouden moeten kijken. Kinderen tussen 3 en 7 zou per dag maximaal anderhalf uur 'schermtijd' mogen krijgen, terwijl voor oudere kinderen maximaal twee uur per dag achter beeldschermen, inclusief smartphone, de limiet zou moeten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten