vrijdag 22 maart 2013

ahrimanische veelvraten


Nederlandsche Bank onderzocht gedrag van bestuurders financiële instellingen

de financiële sector een tamelijk belabberd imago en het wordt alleen maar erger!.  
"run bankers!"

Bankiers zitten te veel in hun eigen wereld. Topmannen van financiële instellingen zijn vaak te dominant, hun medebestuurders te passief. Het gebrek aan communicatie rond de bestuurstafels van financiële instellingen heeft de afgelopen jaren onnodig geld gekost, al is niet te zeggen hoeveel.
            
  
Dit concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na een onderzoek naar het gedrag in de bestuurskamers van dertig Nederlandse banken, pensioeninstellingen en verzekeringsmaatschappijen.  
-       Dat er nogal eens sprake was van territoriumdrift bij raden van bestuur en raden van commissarissen. In het algemeen ontbreekt het bestuurders nogal eens aan kritisch vermogen en zelfreflectie.


    
-       Wordt er in de financiële sector onvoldoende aandacht besteed aan het menselijke aspect van de besluitvorming 


  
-       Dat er te weinig wordt gepraat aan bestuurstafels kan te maken hebben met de stijl van leiderschap van de bestuursvoorzitter. Maar het kan ook te maken hebben met passiviteit van de overige bestuursleden. Nuijts: "Het moet niet zo zijn dat een bestuurslid drie vergaderingen achter elkaar zijn mond niet open doet".

Dertig instellingen onderzocht het team van Nuijts. Welke dat zijn maakt DNB niet bekend. Bij sommige instellingen lagen de verhoudingen dusdanig scheef dat er hierdoor schade werd geleden. DNB heeft deze instellingen aangeraden maatregelen te nemen. Dat zijn ze ook aan het doen.


     
-       Ook zag DNB een paar keer hoogoplopende irritaties tussen raden van bestuur en raden van commissarissen. Hoewel beide organen het belang van de onderneming moeten dienen, kwam het voor dat de toezichthoudende commissarissen op de stoel van de bestuursleden gingen zitten. Dat ging botsen, met falend bestuur tot gevolg.

   
 
Kloppen de clichés over bankiers? Zijn het dominante alfamannetjes, Bokito-bestuurders, grote ego's die hoog in grote bankgebouwen zetelen? "Niet helemaal", zegt Nuijts. Hij kwam genoeg positieve voorbeelden tegen. En hij sluit niet uit dat grote bedrijven in andere sectoren met soortgelijke problemen kampen.

Toch heeft juist de financiële sector een tamelijk belabberd imago.  
(bron; Trouw)

Beschamend, onmenselijk en onedel gedrag van de geldadel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten