zondag 17 maart 2013

'Laatste NIEUWS Naturbegegnungshof Schirnding'; ondermeer paas-bouwervaringsweek




Beseelte Landschaft für lebendige Menschen
Alle Elemente sind hier vorhanden: eine kraftvolle und lebendige Erde, ursprüngliches und sauberes Wasser mit vielen Quellen rund um Europas Hauptwasserscheide, eine feuerreiche Erde mit alten Vulkanen und weitgehend unverschmutzte, frische Luft. Vor allem aber besitzt das Fichtelgebirge ein beseelte Landschaft mit geschichtlich bedeutsamen Plätzen und vielen alten Kraftorten, die noch immer spirituelle Qualitäten wie Stille und Begegnung besitzen. Fünf Eigenschaften, die das Fichtelgebirge zum kraftvollsten Naturgebiet Deutschlands machen und viel Lebensqualität mit sich bringen!

Bericht in de Frankenpost, een regionale krant,  met info van over m’in ervaringen met dit gebied als ‘ambassadeur'


Terugblik en stand van zaken  in februari en maart
De winter heeft verschillende koude fasen gekend, sneeuw, diepe vost en dan weer dooi. Zo voor de voorjaarsevening heeft de winter naar het zich laat aanzien bijna haar einde bereikt.
Ondanks de koude is in deze stille wintertijd wat arbeidsintensief werk verzet, zoals het vrij leggen van oude vakwerkwanden door Jan en het vrijmaken van de wanden in de grote voorkamer op de eerste verdieping. Met speciale dank aan Jan voor zijn inzet!
De week voor Pasen wordt de grote kraan naast het huis opgebouwd en voorbereidingen voor de opbouw van de nieuwe dakconstructie. Als het weer meezit gaat het na Pasen een aanvang vinden!  Na meer dan een jaar kan het hoofdhuis weer een nieuwe kap krijgen. Passend in de oude traditie dat de bouw weer kan beginnen na de voorjaarsequinox van 21 maart.

Oproep; werkassistentie
Dringend gevraagd assistentie voor de komende periode rond Pasen.  Mocht je iemand kennen die tijd en zin heeft laat het me weten!

Werkleerweken
In de Paasvakantie (30 maart t/m 7 april) is de eerste bouwleerweek gepland. Halve tot hele dagen aan de wederopbouw meewerken en daarnaast verschillende workshops en uitjes in het Fichtelgebirge. Wil je op de een of andere manier meedoen, laat het ons weten. Werkzaamheden: opruimen nooddak, voegen,  lemen van wanden houten muren metselen, natuurstenen wanden herstellen, wilgenhoutvlechten, tuinieren e.d.
Volgende bouwleerweek: de Pinkstervakantie (18 t/m 26 mei) en de gehele maand juli. Noteer in elk geval de data en maak als je wilt anderen er op attent.
Van harte welkom! 

Meedenken, participaties, verblijf en gebruik
Over de toekomst van de 'Naturbegegnungshof Schirnding' denken we na. . In elk geval zal de begane grond een openbare functie krijgen voor ontmoetingen.  Daar zal mogelijk een vereniging voor worden opgericht  voor het beheer. Op de eerste verdieping is het westelijk deel van het huis de woonhuisplaats voor ons vieren. Het oostgedeelte  wordt een gastenverblijf voor tijdelijke of lang verblijvende gasten in natuurretraite,  of als arbeidstherapeuticum  of ‘opladen’ in het natuurpark of ander sinds.
Voor de realisatie van de wederopbouw is externe financiering noodzakelijk. We zitten te denken aan participaties in de vorm van aandelen in verkiesbare grootte met daaraan verbonden gunsten als gebruik van de ruimten inclusief tijdelijk of lang verblijf in het gastenverblijf. Wil je bijvoorbeeld met je groep hier jaarlijks iets ondernemen, dan kan dat.  Wil je met ons participeren, laat het  ons vooral weten.

Dak fonds
Voor de wederopbouw is niet alleen  handwerk  ook veel geld nodig daar de verzekering niet alles vergoed. We hebben nu een Dak fonds ingesteld. Je kunt een dakpan ‘Biberschwanz’ kopen voor 1,50 euro per stuk., dat we vooral investeren in de niet gefinancierde  isolatie. Van het dak  Op de achterzijde wordt  een etiket geplakt met de schenkersnaam. Je kunt een bedrag storten op rnr. 321706161 t.n.v.  Adviesbureau Hathor Giessenburg, onder vermelding van ‘Dakfonds’. Bij voorbaat dank aan de vele gulle gevers!

Opbouw
Gasten blijven welkom en dat geeft weer wat leven in de verbouwing hof, dus als je ons wilt bezoeken, ben je van harte welkom. Je kunt in het te verwarmen oosthuis goed verblijven.  

Gevraagd: poppenwagen en loopfiets op twee wielen  voor dochter Janne Sofia van twee jaar.

Volgende reismomenten om mee te reizen
Andreas komt  de komende periode een keer naar Nederland om een tractor op te halen en als je wilt kun je meerijden.
Wil je komen met Pasen laat het me weten, dan kan ik bezien of ik je kan meenemen of dat iemand anders je meeneemt.

Graag tot weerziens of weerhorens namens,

Dick van den Dool & Janne & Jonathan & Nadine Heintel

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten