donderdag 30 oktober 2014

dankjewel voedsel

de onbewuste mens neemt
en ervaart dan collectief het
 emotioneel negatieve reactieve
en veroordeelt weer
en versterkt zo de negatieve spiraal

Naast onze tijdelijke woning ligt oostelijk een groot maïsveld . Gisteren was het voor de beherende boer reden om te oogsten met groot materieel.  Het eens zo vredige positieve aard-lucht veld van de maisgeest werd plotseling in no time verwijderd met gevolgen. Nadine werd onpasselijk en voelde zich niet meer thuis. Wat was namelijk het geval. Door het onbewust snelle oogsten ontstond een negatief reactieveld buiten op het veld. Een sterk geladen emotieveld vanuit  de aarde ontstaan door de gewelddadige oogstmethode. Ik moest snel wat doen en gaf vanuit het raam een dankoffer van melk en het werd weer rustig en het oerveld kon zich weer herstellen.
Het doet me terugdenken aan m’n beginjaren in de Alblasserwaard.  Ik sprak veel met oude boeren over de landbouw in de 19e eeuw. Bas Boer uit Hofwegen vertelde me dat het in de 19e eeuw nog gebruikelijk was dat bij de oogst van het hooi eens in de nazomer het laatste hoopje hooi bleef staan. Dat werd in brand gestoken. Een oud gebruik als dank voor de weergoden. Op het land had je ook nog de collectieve dankbetuigingsfeesten in de vorm van de christelijke dankdag. Niet slecht om het nemen te verbinden met wat terug te geven in wat voor vorm dan ook.
Het geeft te denken dat veel plaatsen ook in Nederland letterlijk lijden onder teveel technisch nemen zonder menselijk tussen doen. Denk aan de zoutwinning, gas en oliewinning, drinkwater onttrekking e.d. Allemaal activiteiten die kunnen leiden tot een negatieve reactieve vanuit de aarde.  Ik heb respect voor de traditionele religies die in de herfst hun dankfeesten hebben. Verbind het echter ook meer met je eigen omgeving door steeds wat terug te geven bijvoorbeeld iets materieels of met een aandacht gedachte.  Anders vervallen we zelf in de zelf geschapen reactie val en worden meegesleurd in negativiteit zoals in de Arabische wereld waar het ‘westen’ alleen maar heeft genomen.

Doorbreek de cyclus van negativiteit en wees dankbaar voor alles wat je neemt, koopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten