zondag 14 augustus 2016

Keizer-/koningsbergen in Duitsland

Toen ik ongeveer twaalf jaar geleden rond 2004 in het Fichtelgebirge kwam hield ik als eerste een workshop op de Oksenkopf. Met een grote groep hebben we deze berg toen subtiel onderzocht.

Later ontdekte ik dat de Oksenkopf één van de drie magische Bergen is in het oude Duitse Roomse Rijk waar zeer oude Koning/Keizer sagen leven. De drie Bergen zijn de Oksenkopf in Unterbeieren, de Unterberg in Oberbeieren en de Kyffhäuser in de Harz.

Vooral Karel de Grote en andere heersers  slapen daar en wachten op de opstanding. Grote helden in het grote rooms christelijke rijk, die geassocieerd worden met helden, redders en goden . De godenstatus  brengt ze in verbinding met de voor christelijke Goden/Godinnen bergen die in het volksgeloof plaatsen zijn waar de grote geesten na hun sterven indaalden in de aarde om vandaaruit weer op te staan, dan wel daar verblijven tot de wederopstanding.

De Oksenkopf
De Oksenkopf ligt tegen zijn ‘zuster’  de Schneeberg, de hoogste granieten berg van het Frankenland en de oude heiligste berg van dit rijk. Bovenop de Schneeberg liggen nog de resten van oude steenculten die ruw zijn verstoord door de Franken en latere christenen. In deze tijd wordt de Oksenkopf  door toerisme geknecht en genoegen mensen zich aan simpel plezier.

In de oude sagen wordt de Oksenkopf als begraafplaats van Karel de Grote vermeldt evenals koning Salomo. Beide heerschappen zijn fysiek daar natuurlijk niet begraven maar wel hun geest. In elk geval moet het de interesse van Karel de Grote hebben getrokken die graag naar oude krachtplaatsen trok. Zijn rijk hier werd later Frankenland genaamd.

Bij zijn veldtochten oostwaarts heeft  Karel de Grote zijn leger rond 805/806 het Fichtelgebirge doorkruist en omkruist om de Slaven in Bohemen te verslaan.  Van deze doorkruising heb ik eerder  in een blog vermeld van een slacht in het oostelijk deel.
Karel de Grote zond de drie legers onder leiding van zijn zoon Karel  in 805 noordelijk  van het Fichtelgebirge en door Fichtelgebirge onder Waldsassen, onder leiding van de zoon van de Keizer, Karel. Het derde leger trok zuidelijk van Fichtelgebirge  oostwaarts.
De lokale historicus Bernt Thieser schat de troepenmacht die door het Fichtelgebirge trok  in de grootte van  4-5000 man. De verzorging troepen moet groter zijn geweest. In het Fichtelgebirge  was heel nat en slecht doorgankelijk voor een groot leger en daarnaast was er weinig tot niets te halen.


Oberbeieren met de Unterberg
De Unterberg ligt in het zuidoostelijk puntje van Duitsland op de grens met Oostenrijk. Deze kalk berg kent en heeft haar eigen eindtijdvoorspelling.

De sagen vermelden dat Keizer Karel  en Keizer Frederik Barbarossa  liggen in het binnenste van de berg te slapen en als hij wakker wordt op de "jongste dag zullen zij terugkeren als vredeskeizer.

 De Untersberg heeft vele Namen:„Wunderberg“„magischer Berg“,  “heiliger Berg”  en recentelijk  ”Berg des Lichts”en Herzchakra Europas“ (Dalai Lama bij zijn bezoek in 1992).

Direct tegenover de Untersberg ligt de Obersalzberg met op de top het toenmalige Adelaarsnest van Hitler vanwaar hij de Unterberg kon zien. Adolf had  een magische band met de Unterberg en in zijn grootheidswaan veronderstelde dat hij de vredeskeizer is die weer opgestaan is!Kyffhäuser im Harz
Een gelijk motief in de Germaanse gebieden tref je aan in Harzgebied  bij de Berg Kyffhäuser.  In de berg ligt begraven  Friedrich II.  En in latere vertellingen  Friedrich I, Barbarossa en Karel de Grote.

Interessante plaatsen om eens te bezoeken. Ik wil met Pinksteren in 2017 deze drie plaatsen eens met een groep bezoeken. Wie belangstelling heeft laat het me weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten