zaterdag 7 september 2019

Onthaast en authentiek autarkisch leven op het land als vluchteling


Sinds 1991 leeft de filosoof Ton Lemaire (1941) als 'ecologisch vluchteling' uit Nederland zo zelfvoorzienend mogelijk in de Dordogne. Nu ook een beetje als kluizenaar.

“Wij zijn niet in staat te kijken naar de donkere kant van ons vooruitgangsgeloof. Dat vond ik toen en dat vind ik nu nog steeds."

"Die vliegschaamte ja - daar heb ik van gehoord, ik dacht dat dat in Zweden speelde. Maar in Nederland? Ik vind het terecht hoor, dat mag best eens gebeuren. Laat mensen zich maar een beetje schamen, dat kan toch geen kwaad? We zijn de hele wereld al heel lang aan het plunderen. Maar dat nú pas doordringt wat door pioniers al vijftig jaar wordt geroepen, ja, dat is tragisch."

'de materiële en organische wereld waarin mensen talloze millennia hebben gefunctioneerd'. De stad heeft ons daarvan vervreemd, maar een 'authentieke' wandeling herstelt de band tussen mens en aarde.

Ton als ideaaltype, als tegenhanger van onze normale bedrijvigheid, ons gehaast met de auto enzovoorts. Gewoon met je voeten je weg zoeken in het landschap, eventueel met een kaart. Optimaal openstaan voor je omgeving. Niet gehaast zijn, niet uit zijn op prestaties. Je zo min mogelijk laten afleiden door reclame en commercie. Loskomen van de obsessie met markt, geld en consumptie
Bron: Trouw

Ik herken me in de welhaast fysieke afkeer van het meer-meer-meer-denken, dat onze aarde volgens deze schrijver verwoest. De immense groei, groei, groei mentaliteit van geen rekening houden met iets buiten je. Deze planeet is bezet door dit menselijke wezen met haar problematiek van meer, meer, meer. Wij zijn onbetrouwbaar geworden voor het omgevende die juist neutraal en betrouwbaar is, zoals m’n vriend Lantos het verwoorde.

Ik ben nog geen Ton die groenten, eieren, honing en eigen hout heeft. Ben begonnen met groente en hout maar het is hard werken lieve mensen.

Ton Lemaire: Met lichte tred. De wereld van de wandelaar. Uitgeverij Ambo Anthos. 249 blz. € 22,99, 2019
Hij zorgt voor een gestage stroom cultuurfilosofische boeken, over vogels bijvoorbeeld ('Op vleugels van de ziel'), over liefde, over cultuur, over het landschap.



Wij mensen zijn tragische dieren die niet meer beschikken over een vast instinct. Wij kennen dus niet het geluk van het opgaan in het moment,’ zegt hij, vrij naar Schopenhauer en Nietzsche. ‘Dieren leven permanent in het nu, zoals dat tegenwoordig modieus heet, ze zijn dus verveeld noch gedeprimeerd. Wij mensen blijven altijd reflecteren. Dat zorgt ook voor vooruitgang, we staan open voor de toekomst en streven naar verandering omdat we nooit tevreden zijn met het heden.’
Bron: Vrij Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten